Požega: Za gradnju osam retencija 100 milijuna kuna

16:29 / 10.07.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Požeštini pogođenoj u mjesec dana dvjema elementarnim nepogodama - katastrofalnom poplavom i tučom - Vlada je zajedno s Hrvatskim vodama osigurala sto milijuna kuna za gradnju osam retencija. To će, uz 700 milijuna kuna vrijedan projekt aglomeracije, trajno riješiti problem zaštite od voda te vodoopskrbe. 

Unatoč vrelom srpnju, radovi na aglomeraciji Požege, ali i drugim dijelovima županije, dobro napreduju.

- Otprilike ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna, od čega najvećim dijelom novcem Europske unije, nacionalnim sredstvima, dakle naša ministarstva i Hrvatske vode, dok je nama iz lokalnih proračuna ostalo pokriti tek četiri do pet posto, rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Time će se riješiti sustav odvodnje otpadnih voda, njihova pročišćavanja, te unaprijediti sustav vodoopskrbe. Čeka se i lokacijska dozvola za izgradnju akumulacije Kamenska koja će s osamnaest milijuna kubika vode trajno riješiti problem zaštite od voda, navodnjavanja i vodoopskrbe cijele županije.

- Projektom aglomeracije i nastavkom na projekt Kamenska dobit ćemo čistu Orljavu što će puno značiti za razvoj Požege pa čak i u turističkom smislu, naglasio je gradonačelnik Požege Željko Glavić.

Vlada je osigurala i dodatnih sto milijuna kuna za gradnju osam retencija koje će Požegu trajno zaštiti od bujičnih poplava.

- Neke su iznad Dervišage, neke su iznad Vidovaca, neke iznad samog grada Požege, a prema sadašnjoj situaciji jedna bi mogla biti i akumulacija, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U idućem razdoblju valja riješiti cjelovitu dokumentaciju sa studijom utjecaja na okoliš, imovinsko pravnim odnosima te izmjenama prostornog plana.

U iduće tri godine sve bi trebalo biti u funkciji, a dotad Požežani moraju izdržati. Rješenje je cjelovito, a benefiti višestruki, čak i su smislu razvoja kontinentalnog turizma - poručuju iz "Hrvatskih voda".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!