Rezidba mandarina počela ranije zbog tople zime

25.02.2023.

20:03

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/HRT/A.S.

Rezidba mandarine

Rezidba mandarine

Foto: Dnevnik / HRT

Proizvođači agruma na jugu Hrvatske ovih dana intenzivno pripremaju plantaže mandarina za sezonu. Jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera je rezidba, koja je zbog ekstremno tople zime ove godine počela ranije nego inače.  

Kako bi očuvali proizvodnju hrvatskog izvoznog brenda, proizvođači mandarina bore se s brojnim izazovima. Prošlogodišnji urod bio je ispodprosječan, a pojavili su se i novi izazovi - skuplji repromaterijal, novi štetnici i uvjeti na koje proizvođači ne mogu utjecati. 

- Ja ne pamtim takvu godinu, a vjerojatno ni stariji ljudi od mene, da smo imali tako toplu jesen i vrlo blagu zimu gdje smo imali neprekidan razvoj svih štetnika, pa i sada, gdje bi oni inače u tom zimskom mirovanju mirovali štetnici, ali oni su stalno imali svoje pokretne faze i oni su i sada aktivni, rekao je Robert Doko, agronom.

Rezidba je vrlo važna. Njome se lakše primjenjuje zaštita i smanjuje broj štetnika. Radne snage sve je manje. Kao i u berbi, situaciju spašavaju radnici iz susjedne Hercegovine. 

- Bitno je da zadovoljiš i da zaradim ja plaću. Nije teško, treba raditi, mislim hvala Bogu da ima posla, to je najbitnije, kazao je Radovan Karačić. 

- Posla imamo stalno, konstantno, od negdje sredine drugog mjeseca režemo pa dok cvat krene, izjavio je Karlo Jurić.

Radnike treba platiti. Dnevnice su više, pa je u odnosu na cijenu na tržištu, mandarine sve teže uzgajati. Nakon rezidbe slijedi zaštita, te primjena gnojiva, čije cijene lete u nebo. 

- Ova kombinirana, umjetna i stajska, ona su poskupila 35 do 40 posto, kako koja firma, rekao je Živko Mustapić.

Unatoč svemu, trude se da od prošlogodišnje zarade plantaže pripreme za što bolji urod. Očekivanja su dobra. 

- Očekujemo intenzivniju zaštitu radi napada štetnika. Proizvođači će morati o tome više voditi računa, ali ako ovako završi zima, a vjerojatno hoće, očekujemo jednu dobru godinu, zaključio je Doko.

Mnogo je još posla do jeseni, a sve se radi kako bi se na tržište plasirale što zdravije i kvalitetnije mandarine, od kojih će ipak veći dio otići u izvoz. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!