Prema prvim pokazateljima, bilježi se blagi pad prometa u ugostiteljstvu, no turisti su ove godine stigli ranije, a ako se sezona produlji i na jesen - rezultati bi mogli biti na razini prošlogodišnjih.
26.07.2024.
10:54
Autor: V.G./Studio 4/HRT
Prema prvim pokazateljima, bilježi se blagi pad prometa u ugostiteljstvu, no turisti su ove godine stigli ranije, a ako se sezona produlji i na jesen - rezultati bi mogli biti na razini prošlogodišnjih.
Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, rekla je za "Studio 4" kako sezona prolazi u skladu s očekivanjima.
- Europsko prvenstvo bilo je u Njemačkoj, Olimpijske igre su u Parizu, očekivali smo da ćemo u ovom periodu godine imati možda čak i borbu za goste. Rezultati na razini države, koje smo mogli čuti na sektorskom sastanku prije par dana u Splitu, su u skladu sa strategijom razvoja održivog turizma, što znači da smo u predsezoni imali veći rast nego što to imamo sad u špici turističke godine. Odnosno, ne da nemamo rast, nego imamo stagnaciju prometa i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad. To može zvučati loše jer smo naučili na bjesomučne količine posla u srpnju i kolovozu, ali to je ono za što smo se borili, da se više radi u prvom i zadnjem dijelu godine, a da se rastreti špica sezone, kazala je Tabak.
Sektor pripreme i posluživanje hrane i pića ove godine bilježi rast od 6 posto u količini izdanih računa te 17 posto u financijskom prometu.
- Imali smo rast i dobre rezultate u predsezoni, a kad razgovarate s kolegama na terenu, objektivna je situacija da imamo u konkretnim restoranima samo jednu rotaciju navečer za večere. Unazad 5-10 godina znali bi imati tri rotacije večera i to u stvari znači pad u količini prometa između 10 posto i 20 posto. Što se financijskih pokazatelja tiče, ili je stagnacija ili je maleni pad ili je mrtva trka za jednak rezultat. Međutim, opet ovisi koji tip objekta. Neki su i u porastu. Dakle, nema svaka vrsta objekta istu sudbinu, otkrila je Tabak.
Tabak je rekla kako podaci s terena pokazuju kako bolje prolaze ugostiteljski objekti koji nude jednostavna jela poput roštilja, pizze i tjestenine, nego objekti koji nude tradicionalnu dalmatinsku hranu i ribu.
- Restorani koji nude autohtonu kuhinju i malo bolji nivo usluge bilježe pad, ali u ugostiteljstvu bilježimo porast broja stolica, otvaraju se novi objekti i možda i nije loše da ako imate jednu rotaciju da ona bude kvalitetna. Sad imamo priliku da ta kvaliteta bude jednaka tijekom cijele godine i to je ono na čemu moramo raditi i ustrajati, poručila je Tabak.
Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora