Ribičić: Nije tako loše u Hrvatskoj

07.06.2018.

20:40

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Preduvjet da se izbjegne nestašica radnika u turizmu i ugostiteljstvu jest povećanje kvota za zapošljavanje stranaca. Očito je da potrebe postoje.
Preduvjet da se izbjegne nestašica radnika u turizmu i ugostiteljstvu jest povećanje kvota za zapošljavanje stranaca. Očito je da potrebe postoje jer je Vlada na zatjev poslodavaca broj dozvola s dosadašnjih 4660 povećala na 8660. Može li se problem manjka radnika riješiti usklađivanjem regulative s nama konkurentnim zemljama kako bi poslodavci mogli ponuditi plaće - iste ili slične kao što se nude vani? Kako će nedostatak radne snage utjecati na kvalitetu sezone? O tome smo večeras u Temi dana razgovarali s Majdom Burić - državnom tajnicom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, te Admirom Ribičić - direktoricom odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a.

Za večerašnju "Temu dana" malo je vremena - u taj nezgodni sat, jer gosti pristižu na večeru, a posla je puno - uspio odvojiti predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

Na pitanje ima li već gužve po dubrovačkim restoranima, kafićima, hotelima i što je važnije - ima li dovoljno ponajprije kuhara, konobara, recepcionara, sobarica, spremačica - potvrdio je da gužve ima. "Već je krenula sezona", rekao je. Potvrdio je da nedostaje svih nabrojanih radnika. "Ali ne samo njih, nego i osoblja koje radi povezano s turizmom - elektromehaničara, svih koji se bave održavanjem sustava koji funkcioniraju unutar turizma, radnika u vešerajima, praonicama automobila". Zahvalio je Vladi na proširenoj kvoti.

Na pitanje je li bio primoran zaposliti strance, rekao je da trenutno ima dvoje iz BiH. "Plaćam ih 8-10 tisuća kuna bruto. Rade oko 8 sati dnevno. Koliko vidim oni su zadovoljni, nadam se da jesu ", rekao je.

Na pitanje zašto uvozimo stranu radnu snagu, kad imamo toliko nezaposlenih i radno sposobnih na burzi, Burić je rekla da je cilj Vlade aktivirati domaću radnu snagu. "To je naš imperativ. Danas imamo 140 000 nezaposlenih, što je rekordno niska nezaposlenost. Od 90-tih imamo 60 tisuća više zaposlenih.

Unatoč tako dobrim pokazateljima i rezultatima postoji posebna potreba za zapošljavanjem, posebno u sferi turizma. Jer je predsezona 30 posto jača od prošlogodišnje. Mi moramo imati balansirani pristup. Zbog toga je sustav kvota "back up" plan. Na burzi imamo najviše osoba sa srednjom stručnom spremom. A poslodavci upravo to i traže. To izgleda kao harmonija, ali nije. Iz toga vidimo da nedostaje kompetencija i vještina. Upravo zbog toga HZZO je s resornim ministarstvom osigurao 2 milijarde i 600 milijuna kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja", istaknula je.

"Nama je vrlo u interesu da imamo kvalitetnu radnu snagu, naglasila je Ribičić. "Hrvatski bi poslodavci najradije zapošljavali hrvatske državljane. No Europa je otvorena. Tržište je globalno, otvoreno. Imamo migracije koje su svakodnevnica. Ovo su normalne stvari. RH se ne nalazi u nimalo drugačijoj situaciji od drugih zemalja EU-a. I Njemačkoj nedostaje radne snage, a primili su toliko izbjeglica. Naše procjene su bile da će nam nedostajati 15 - 20 tisuća novih radnika. Više od pola smo uspjeli zaposliti hrvatskih državljana, no nažalost morali smo povećati kvote", rekla je. "Nije tako loše u Hrvatskoj jer smo iznenađeni iskorištenošću kvote, zaključila je Ribičić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!