Riječka rafinerija započinje s procesima obustave rada zbog nadogradnje

01.11.2022.

15:22

Autor: V.K./HRT/Hina

Riječka rafinerija

Riječka rafinerija

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

U Rafineriji nafte Rijeka u Urinju u srijedu, 2. studenoga će započeti procesi obustave rada procesnih postrojenja, a u sklopu planirane obustave rada te rafinerije koja će, i zbog planiranih radova na njenoj modernizaciji, trajati do početka travnja 2023. godine, potvrdili su u utorak iz Ine.

Kako navode, od sutra, 2. studenoga pa do 15. studenoga, u riječkoj će se rafineriji odvijati procesi obustave procesnih postrojenja.

- Riječ je o planiranoj obustavi koja će trajati do početka travnja 2023. godine nužnoj za daljnju provedbu trenutačno najvećeg i najvrjednijeg industrijskog projekta u Hrvatskoj, projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna, ističu iz Ine.

Projekt, kao navode, obuhvaća izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, ali i rekonstrukciju postojećih postrojenja.

Dok se izvode radovi na postojećim postrojenjima rafinerija ne može kontinuirano raditi, zbog čega je i u ugovoru s glavnim izvođačem planirano više obustava, objašnjavaju iz Ine.

Za ovu zimu, dodaju, planirani su radovi na rekonstrukciji dvije jedince, SRU - Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU - Hidrokrekinga, te njihovo spajanje s novim postrojenjem.

Na upit o opskrbi tržišta tijekom obustave proizvodnje, iz Ine kažu da je zimsko razdoblje odabrano zbog činjenice da je potražnja za gorivima znatno manja nego ljeti, što sigurnost opskrbe čini manje ovisnom o uvozu.

- S obzirom da je riječ o unaprijed planiranoj obustavi, sve aktivnosti vezane uz opskrbu tržišta su sukladno planirane te je ugovorena nabava goriva s Mediterana, ističu iz Ine.

Pritom navode da su isporuke benzina, UNP-a i aviogoriva osigurane do kraja travnja.

Što se tiče dizelskog goriva, Ina je za studeni, prosinac i siječanj već ugovorila potrebne količine, a radi se na tome da se osiguraju dovoljne količine dizela i za preostalo razdoblje, odnosno do travnja 2023. godine, ističu iz Ine.

Na upit koliko se još prekida proizvodnje planira do završetka radova na projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka nafte, iz Ine odgovaraju da, nakon ovog zastoja, do kraja 2023. godine više nisu planirane obustave rada rafinerije zbog radova na projektu nadogradnje te će se svi daljnji radovi moći obavljati istovremeno s radom rafinerije.

Kraći zastoj bit će u početku 2024. godine, kada je planiran redoviti remont rafinerije, naveli su iz Ine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!