Riječki prirez smanjen s 15% na 14%

30.11.2021.

17:57

Autor: P.F./Hina

Kune

Kune

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u utorak prihvaćen je prijedlog o smanjenju gradskog prireza s 15% na 14% uz ocjenu dijela oporbe da je riječ o populističkom potezu vlasti s neznatnim učinkom na prihode građana, ali znatnim smanjenjem proračunskih prihoda.

Protiv tog prijedloga glasovalo je dvoje vijećnika Možemo!, a pet ih je bilo suzdržano, četiri s nezavisne liste Davora Štimca te vijećnik Mosta Aleksandar Milaković.

Gradonačelnik Marko Filipović je obrazlažući prijedlog istaknuo da je to u skladu s njegovim predizbornim obećanjem da će se do kraja mandata prirez smanjiti na 10%.

Naime, predviđeno je daljnje smanjenje prireza po jedan postotni bod na godinu. Smanjenje na 14% smanjit će prihode proračuna za četiri milijuna kuna na godinu, a građani s prosječnom plaćom dobit će oko 90 kuna tijekom prve godine. To nije jako visok iznos, ali pokazuje smjer u kojem želimo ići, rekao je Filipović.

Nezavisni vijećnik Davor Štimac ocijenio je da je to populistička mjera i da građanima neće značiti ništa. To povećanje plaća neće dovesti u Rijeku natrag nikoga tko se iz nje odselio, rekao je.

Aleksandar Milaković iz Mosta ustvrdio je kako to nije socijalna mjera jer će najviše dobiti oni s najvećim primanjima, a nije ni razvojna jer poduzetnicima nije bitna ta razlika prireza kao motiv otvaranja posla u Rijeci.

- Smanjenje prireza neće utjecati na one s niskim primanjima, a nedostatak četiri milijuna kuna u proračunu će svi osjetiti, istaknula je Iva Davorija (Možemo!).

Tea Mičić Badurina (PGS) rekla je da je riječki prirez od 15% jedan od najvećih u Hrvatskoj te kako je nužno porezno rasteretiti građane. Ovo je dobar korak prema većoj platežnoj moći stanovništva, dodala je.

Pripojeni Rijeka promet i Rijeka plus

Većinom glasova gradski su vijećnici odobrili pripajanje trgovačkog društva Rijeka prometa trgovačkom društvu Rijeka plus.

Prema prijedlogu, riječ je o racionalizaciji poslovanja jer se dio poslova tih gradskih tvrtaka preklapa. Neće biti novih zapošljavanja ni otkaza, rečeno je. Rijeka promet dosad se bavio upravljanjem i kontrolom prometa u gradu, a do prije nekoliko godina gradskim parkiralištima i garažama, što je preuzelo trgovačko društvo Rijeka plus. Osim toga, Rijeka plus bavi se upravljanjem gradskim tržnicama, održavanjem vozila komunalnih tvrtki i drugim poslovima.

Oporbeni vijećnici protivili su se tom pripajanju najčešće ističući da je materijal dostavljen vijećnicima o tome oskudan i manjkav te da objektivni razlozi pripajanja nisu poznati.

Pročelnica gradskog Odjela za komunalni sustav Maja Malnar istaknula je da je prijedlog proistekao iz višegodišnjeg praćenja rada tih društava i da se time nastoje riješiti mnogi problemi koji su se pojavili.

Za prijedlog je glasovalo 16 vijećnika SDP-ove koalicije i vijećnika HDZ-a, a protiv je bilo 10 vijećnika PGS-a, nezavisne liste Davora Štimca, platforme Možemo! te koalicije Akcije mladih i Unije Kvarnera. Tri vijećnika bila su suzdržana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!