Kako uštedjeti na računima ugradnjom mini solarnih elektrana?

13.06.2023.

07:15

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/HRT

Primjerak male solarne elektrane pobudio je zanimanje građana

Primjerak male solarne elektrane pobudio je zanimanje građana

Foto: HTV / HRT

Onima koji razmišljaju kako uštedjeti na računima ugradnjom mini solarnih elektrana - Zelena energetska zadruga u okviru turneje nazvane Dobra energija daje korisne savjete. Riječani su na Korzu mogli napraviti okvirni izračun investicije za svoju obiteljsku kuću.

Primjerak male solarne elektrane za kućanstva, pobudio je zanimanje građana koji žele dugoročnu uštedu energije.


- Ono što svaka solarna elektrana koja se spaja na kućanstva ima su solarni paneli na krovu, inverter i razvodnu kutiju, sabirnicu u kojoj se spajaju kabeli i to su sve komponente solarne mini elektrane, kaže Svibor Janjčić, stručni suradnik Zelene energetske zadruge.


Tri solarna panela u sustavu od jednog kilovata na području Rijeke mogu proizvesti oko 1400 kilovata energije na godinu.


- Ovo mora biti jako dobro jer ljudi se orijentiraju na jeftiniju energiju, topla voda u domaćinstvu i velike uštede, komentirao je jedan prolaznik.


- Računajte da već u godinu dana ušparate na elektrici a to je važna stvar, sunca Bogu hvala ima uvijek, mišljenje je jednog građana.


- Živim u zgradi pa nas je zanimalo kako bi to bilo postaviti na krov zgrade da svi stanari imaju električnu energiju od sunca - komentirala je zainteresirana prolaznica.


Cijene kućne solarne elektrane kreću se od 7 do 10 tisuća eura, što ovisi o broju potrebnih panela, a oni ovise o uobičajenoj ili planiranoj potrošnji u kućanstvima.


Veliko zanimanje i za solarne elektrane u višekatnicama


- Trenutno je moguće postaviti samo solarne elektrane koje će zadovoljiti potrebe za zajedničku potrošnju s obzirom sa se solarna energija spaja na zajedničko brojilo.manju solarnu elektranu koja će te potrebe zadovoljiti, kaže Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja Zelene energetske zadruge.


Novim izmjenama i dopunama Zakona trebalo bi se omogućiti dijeljenje energije kupcima, odnosno stanarima zgrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!