Mate Rimac preuzima Bugatti: Inspirirao me Nikola Tesla

05.07.2021.

12:18

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./P.F./HRT

Mate Rimac

Mate Rimac

Foto: HTV / HRT

Mate Rimac nastavlja pisati povijest. Počeo je u garaži i nakon samo 10 godina rada ugovorio - posao života. Do kraja ove godine postat će većinski vlasnik Bugattija, jednog od najpoznatijih proizvođača superluksuznih automobila. Osnovat će se i nova kompanija - Bugatti Rimac kojoj će sjedište biti u Hrvatskoj.

Neverinim spektakularnim slijetanjem na Lovrijenac Rimac automobili doslovno su podignuli autoindustriju u Hrvatskoj na nezamislivu razinu. Ovim senzacionalnim preuzimanjem Rimac grupa juri prema nastanku najvažnije kompanije na tržištu hiperautomobila.

O velikom koraku Rimčeve tvrtke večeras je održana konferencija za novinare.

Prvi je govorio Mate Rimac.

- Da mi je netko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao, rekao je Rimac te dodao kako ga je inspirirao Nikola Tesla i njegovi izumi. Želio je dokazati da električni automobili mogu biti brži i uzbudljiviji od konvencionalnih.

Deset godina trebalo im je da od startup-a i jednog čovjeka u garaži dođu do suradnje s dva najpoznatija i najsnažnija automobilska brenda u svijetu. Nova tvrtka zove se Bugatti Rimac.

- Počeo sam sam u garaži. Dvije godine nakon što sam osnovao firmu, pridružila su mi se 2 zaposlenika. Imali smo jako teških vremena, nismo znali hoće li tvrtka preživjeti do idućeg mjeseca, mnogi mjeseci na početku bili su takvi čista borba za opstanak, rekao je Rimac.

- Kad smo predstavili Concept One, bilo nas je 11, a lani smo premašili 1000 zaposlenika. Nevera je ostvarenje moje vizije, rekao je te dodao kako je ovo u
vijek htio napraviti u Hrvatskoj i dokazati da se to može.

- Kao što izreka kaže, sve je nemoguće dok to netko ne napravi, rekao je, između ostaloga Rimac.

- Mi smo u ovome novi, no naši partneri nisu. Oni su ovo radili prije, no nitko kao Bugatti, s poviješću dugom preko gotovo 100 godina, u kojoj su radili jedne od najljepših i tehnološki najnaprednijih automobila. Bugatti je oduvijek bio na vrhu, i doveo je hiperautomobile do ovoga što danas imamo. Bugatti je nesumnjivo jedan od najboljih proizvođača hiperautomobila u povijesti, a sada mi imamo odgovornost nastaviti njegovu stoljetnu tradiciju koristeći naše iskustvo, tehnička znanja i naše partnerstvo kako bi nastavili ovu tradiciju, rekao je Rimac.

Galerija
Konferencija na tvrđavi Lovrijenac, Foto: HTV/HRT
Konferencija na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, Foto: HTV/HRTKonferencija na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, Foto: HTV/HRTKonferencija na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, Foto: HTV/HRTKonferencija na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, Foto: HTV/HRTKonferencija na tvrđavi Lovrijenac, Foto: HTV/HRT

Nakon Rimca govorio je zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave za financije i informatiku Porsche AG Lutz Meschke te potom i predsjednik Uprave tvrtke Porsche AG Oliver Blume.

Iz Porschea poručuju kako je ova suradnja kombinacija snažne Bugattijeve stručnosti u poslovanju s hiperautomobilima i inovativna snaga Rimca.

- U ovaj zajednički pothvat, Bugatti unosi svoj brend bogate tradicije, proizvode koji su ikone, bazu vjernih kupaca i globalnu mrežu zastupništva. Uz tehnologiju Rimac unosi novi razvojni i organizacijski pristup, rekao je Blume.

Snimka konferencije:

Bugatti Rimac

Rimac Automobili i Bugatti Automobiles, kako se navodi u priopćenju Rimac automobila, udružit će svoja znanja u području dizajna, inovacija i tehnologije. Izvršni direktor kompanije Bugatti Rimac bit će Mate Rimac. Većinski je dioničar Rimac Grupa koja će biti većinski dioničar s udjelom od 55%, a Porsche zadržava postojeći udio od 24% u Rimac Grupi te stiče i udio od 45% u novoj kompaniji.

U priopćenju Rimac Automobila nadalje se navodi kako se ovime završava transformacija te tvrtke iz ambicioznog startupa u kako navode etabliranog globalnog igrača automobilske industrije.

Globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije bit će u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište Rimac Technology tvrtke, kao i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda. Sklapanje Bugatti modela nastavit će se u Molsheimu u Francuskoj. 

Iz Rimac Automobila objavili su i novu strukturu kompanije.

Rimac automobili tako postaju Rimac grupa u kojoj je Mate Rimac i dalje najveći dioničar (37%), a Porsche ima 24% udjela. Reorganizacijom tvrtke Rimac grupa će se podijeliti na Rimac Technology, koja će i dalje proizvoditi superluksuzne električne automobile, poput Nevere koja je prije nešto više od mjesec dana predstavljena upravo u Dubrovniku. Drugi dio Rimac grupe činit će tvrtka koja će se zvati Bugatti Rimac, a koja će proizvoditi Bugatti i Rimac automobile.

Nova struktura Rimac tvrtke

Nova struktura Rimac tvrtke

Foto: Priopćenje / Rimac Automobili

Snimka Nevere iznad mora

Današnja proslava uspjeha počela je nesvakidašnje. Jutros je iz Dubrovnika stigla spektakularna snimka nevere iznad mora, ali nije bila riječ o nevremenu, već o Neveri Mate Rimca. 

Na tvrđavu Lovrijenac prvo je Nevera doslovno doletjela - naime na tvrđavu ju je donio helikopter. Potom je na isti način "doletio" Bugatti. Te snimke ubrzo su obišle svijet. 

Najnoviji model Rimac automobila helikopterom su spustili na Lovrijenac. 

Sve ovo podsjeća i na samu promociju Nevere, kada je, slučajno ili ne, objavljen video nevjerojatnog ubrzanja novog superautomobila na dubrovačkim cestama. Video je vozaču donio prometnu kaznu, a Mati Rimcu pozornost čitavog svijeta.

Večerašnji događaj zasigurno će dodatno uzbuditi svijet automobila, a ostatku svijeta donijeti još jednu odličnu reklamu Dubrovnika i Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!