Rizici financijskih ulaganja

23.11.2021.

14:52

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Rizici financijskih ulaganja

Rizici financijskih ulaganja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kad se govori o financijskim ulaganjima, ne znači kako je svako ulaganje nužno i prevara.

- Moramo razlikovati rizična i špekulativna ulaganja od prevara. Rizična ulaganja su ona gdje ulažete u određene financijske instrumente koji sa sobom nose visoki rizik, a posljedično i relativno visok prinos. Međutim, takva su ulaganja uvijek namijenjena iskusnijim ulagačima – tzv. profesionalnim kvalificiranim ulagateljima koji imaju veću razinu financijskog znanja, objasnila je Anja Tkalčević, analitičarka Direkcije za zaštitu potrošača i edukaciju HANFA-e u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Dodala je kako treba biti oprezan s člancima koji oglašavaju niskorizična ulaganja s brzom i visokom zaradom, jer se vjerojatno radi o prevari.

- Razvojem digitalizacije olakšan nam je život, ali je olakšan i put prevarantima da dođu do svojih potencijalnih žrtava. Treba obratiti pozornost na znakove koji ukazuju da je riječ o prevari. Najlakše ih je prepoznati na način da obećavaju nešto što je gotovo nemoguće – brza i sigurna zarada, visoki prinosi, jednostavno trgovanje u smislu da će vas oni voditi kroz cijeli proces. Nemojte ulagati u nešto što ne razumijete. Ako vas netko nagovara na ulaganje, vrlo vjerojatno je riječ o prevari, istaknula je Tkalčević.

Kaže kako takva zavaravajuća oglašavanja nisu zabranjena, a HANFA nema ovlasti da takve članke i oglase skida s Interneta.

- Ono što kontinuirano radimo jest da na svojoj stranici izdajemo upozorenja za određene investicijske platforme koje nisu pod nadzorom HANFE, u smislu da nemaju dozvolu za rad od HANFA-e ili nisu notificirani od strane HANFA-e – što znači da uopće ne mogu građanima pružiti investicijske usluge, rekla je i dodala kako se HANFA bavi i edukacijom građana o tome kako prepoznati prevare i ne nasjesti na njih.

Tradicionalni načini ulaganja su, kaže Tkalčević, dionice, obveznice, investicijski fondovi. Postoje i kripto tržišta ili Forex, ali tu se ipak radi o visokorizičnim i špekulativnim tržištima. Napominje kako je jedini način da se građani zaštite od prevare da zaista znaju koje vrste ulaganja su pouzdana, te da na taj način znaju izbjeći lažna i nelegitimna oglašavanja. Prije ulaganja, važno je znati i tko stoji iza oglasa.

- Kad naiđete na oglas, odite na stranicu tog društva – trebate pogledati gdje je to društvo registrirano, tko je njegov matični regulator. Nakon toga provjerite da li se to društvo nalazi u registrima HANFA-e – ako ne, to društvo nije ovlašteno pružiti hrvatskim građanima usluge, ističe Tkalčević.

Ipak, napominje kako svako ulaganje sa sobom nosi određenu razinu rizika.

- Koliko je netko spreman preuzeti rizik, to je stvar osobnog izbora. Nije jednostavno pratiti ulaganja, zato ulaganje samo po sebi nosi viši prinos za razliku od štednje u banci – većinom zahtijeva vaš trud, vrijeme, ali i znanje, zaključila je Tkalčević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!