07:23 / 06.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Ročište za Uljanik odgođeno, nova stečajna upraviteljica!

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Otvaranjem tvrtke Uljanik Nova vjerovnici bi postali vlasnici te bi se nastavila proizvodnja.
Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija, kao predstavnica države, odnosno najvećeg vjerovnika Uljanika d.d., u petak je na samom početku izvještajnog ročišta u Pazinu zatražila razrješenje dosadašnjeg te imenovanje Marine Ružić iz Rijeke novom stečajnom upraviteljicom.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Na pitanje novinara što je sporno s dosadašnjim stečajnim upraviteljem i zbog čega nije prihvaćen stečajni plan za Uljanik, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je kazao da ulazimo u jednu vrlo kompliciranu pravnu bitku za opstojnost brodogradilišta u Puli, ali i u Rijeci.

Kaže da je na zahtjev Vlade došlo do zamjene stečajnih upravitelja, a Vlada na čelu tog procesa želi iskusnu osobu, koja je "već imala nekoliko takvih utakmica u svojim nogama".

- Povjerenje koje je dobila gospođa Ružić trebalo bi iznjedriti vrlo brzu i efikasnu izradu stečajnog plana i nastavak procesa koji se započeo, bez obzira što se ušlo u stečajni postupak. Dakle, ovom procedurom Vlada želi vrlo jasno poručiti da nitko u ovom trenutku ne razmišlja o bilo kakvoj likvidaciji, izjavio je Horvat.

Miletić: Imenovanje nove stečajne upraviteljice igrokaz je Vlade koja Uljanik gura u likvidaciju

Pulski gradonačelnik Boris Miletić poručio je u petak u izjavi za javnost da je današnjim imenovanjem nove stečajne upraviteljice za Uljanik Vlada konačno jasno dala do znanja da će učiniti sve što je potrebno da Uljanik gurne u likvidaciju, a radnike pošalje na ulicu.

- Drugog racionalnog objašnjena za ovu sramotnu odluku naprosto nema jer kako tumačiti činjenicu da plan dosadašnjeg stečajnog upravitelja s jasnim i konkretnim pretpostavkama za daljnji nastavak brodogradnje u Puli, koji je bio prihvatljiv svima - radnicima, sindikatima, investitorima i nama kao lokalnoj samoupravi, Vladi nije prihvatljiv, istaknuo je Miletić.

Ocijenio je kako je Vlada očito odlučila "ignorirati jedan dobar i smislen plan te razriješiti dosadašnjega stečajnog upravitelja i brže-bolje pronaći bilo kakav pravni način koji će označiti konačni kraj Uljanika".

Kovčalija: Država ima pravo to tražiti

- Država ima više od 70 posto ukupnih potraživanja u vrijednosti više od tri milijarde kuna te ima pravo to tražiti, istaknula je Nevenka Kovčalija.

Time je, umjesto odluke o izradi stečajnog plana ili likvidaciji, država zatražila razrješenje dosadašnjeg stečajnog upravitelja Damira Majstorovića.

Kovčalija je pojasnila da smjernice za izradu stečajnog plana, koje je podnio
Majstorović, ne pružaju temelje za donošenje tako važne odluke.

- Stavili smo prijedlog da skupština vjerovnika odlučili o imenovanju drugog stečajnog upravitelja. Nisam ovlaštena davati druge izjave. Za sve se obratite pisanim putem Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, rekla je zamjenica Županijsko državnog odvjetnika u Puli Nevenka Kovčalija.

Taj je prijedlog prihvaćen na glasovanju vjerovnika s 82,3 posto, dok je 14,8 posto bilo suzdržano, a 2,9 posto protiv takve odluke. Sudsko ročište je odgođeno.

- Ako Uljanik d.d. neće dovršavati gradnju 514, nema osnova za izradu stečajnog plana. To bi bio samo gubitak vremena i novca, rekao je stečajni upravitelj Uljanika Damir Majstorović nakon završenog ročišta.

Cerovac: Vlada Istrijane smatra građanima drugog reda

- Je li razlog 3. maj ili neki drugi razlog, činjenica je da s pravne strane što se danas dogodilo je uredno, međutim, isto tako je činjenica da Vlada Istrijane smatra građanima drugog reda. Nažalost, ta se moja izjava pokazala istinitom i tjeraju nas iz Hrvatske, valjda pripremaju prostor za nekog drugog. To je jako tužna priča, rekao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!