07:23 / 19.01.2018.

Autor: HRT

Rossanda: Tijekom idućeg tjedna isplata plaća radnicima Uljanika

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rossanda je rekao do ponedjeljka očekuje mišljenje EK o Vladinu upitu može li dati državno jamstvo. Čim dođe odgovor iz Bruxellesa, isplatit ćemo plaće i platiti velik dio materijala i kooperanata koji čekaju novac, dodao je.
Istječe rok za isplatu plaća radnicima pulskog Uljanika koji je postavio Sindikat metalaca. Ako im danas ne budu isplaćene plaće za prosinac, idućeg utorka kreću u štrajk, najavili su. Čeka se i mišljenje Europske komisije za državna jamstva za kredit tom škveru. Mirenja će završiti danas ili u ponedjeljak i onda ćemo odlučiti o štrajku, rekao je u emisiji HR-a "U mreži Prvog" čelnik Sindikata Vedran Dragičević.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda najavio je da tijekom idućeg tjedna očekuju isplatu plaće. Mišljenje EK dobit ćemo u ponedjeljak ili utorak. Zadnje pitanje EK postavio sam kasno sinoć i jutros imamo videokonferenciju na kojoj ćemo razjasniti još neke stvari, rekao je. Istaknuo je da kada se kretalo u cijeli program i najavu teškoća i pokretanja programa restrukturiranja, očekivalo se da će do 15.12. kredit biti riješen. Čim dođe odgovor iz Bruxellesa, isplatit ćemo plaće i platiti velik dio materijala i kooperanata koji čekaju novac, dodao je. Objasnio je da je Uljanik jedino europsko brodogradilište koje nije dobilo ni kune subvencije od ožujka 2006.

Mogu li brodogradilišta opstati bez državnih potpora? 

U emisiji je gostovao i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Rekao je da je prvi cilj i interes očuvati brodogradnju u Hrvatskoj. O tome je razgovarao s visokim dužnosnicima u RH, i premijer i predsjednica imaju razumijevanja, ali smatra da bi i Vlada i diplomacija trebali biti proaktivniji i agresivniji prema EK. Ne gledaju sve europske zemlje blagonaklono na jednu gospodarsku djelatnost poput brodogradnje koja se odvija na našim područjima - mi smo nekim brodogradilištima u Europi direktna konkurencija, dodao je. Zahvalio je europarlamentarcu Ivanu Jakovčiću na potpori. Istaknuo je simbiozu Uljanika i grada Pule te naglasio kako Uljanik nikad nije bio saniran državnim novcem i da je to uspješno poduzeće koje ima više od 160 godina tradicije, a najvrjedniji su njegovi ljudi.

Pogledajte cijelu emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!