Rudarenje i trgovina kriptovalutama

17.09.2019.

17:39

Autor: Andrijana Gregur/D.M./HRT

default error photo
Za razliku od klasične kune, za čiju vrijednost jamči Hrvatska narodna banka, kod kriptovaluta je sasvim drugačija priča.
Trgovanje kriptovalutama ili e - novcem i dalje je za većinu građana nepoznanica. No poduzetnici, osobito oni koji pokreću svoj posao na internetu na ovaj način posluju. Slučaj je to i s mladim inovativnim poduzetnicima u Tehnološkom parku i Razvojnom centru u Križevcima. 

Za razliku od klasične kune, za čiju vrijednost jamči Hrvatska narodna banka, kod kriptovaluta je sasvim drugačija priča. Ona ima pokriće samo u svojim korisnicima i ne može se zateći u papirnatom obliku, već u virtuanom svijetu u obliku digitalnih potvrda. Ona ima vrijednost samo dok se koristi, objašnjava najmlađi poduzetnik u križevačkom Razvojnom centru Marko Kopričanec. "Postojanje kriptovalute možeš dokazati jedino odlaskom na "block explorer", softver koji se koristi kako bi mogao vidjeti koje je stanje adresa", dodaje.

Sve funkcionira putem takozvanih blokova. A oni koji ih stvaraju nazivaju se rudarima. Zaštita joj je takva da još niti jedna kriptovaluta nije hakirana. Pa ni najpoznatiji bitcoin kojemu je vrijednost oko 10.000 dolara. Zato Marko radi za svoje klijente na dvjema kriptovalutama. Jednu od njih je nazvao "Solidus". Poanta je stvoriti decentralizirani, a k tome i sto posto sigurni sustav u kojemu svatko može otvoriti svoju mjenjačnicu ili laički rečeno kupovati bez skupih provizija i naknada i bez gotovog novca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!