14:43 / 25.01.2019.

Autor: D.M./P.F./HRT

Rusi prodaju udio u Agrokoru, ali ne zna se kada

-

-

Foto: - / -

Premijer Plenković, odgovarajući na pitanja novinara u Davosu izjavio je kako zasad nema saznanja da Sberbank kani prodati svoj udjel u Agrokoru u prvih šest mjeseci ove godine.
Nakon što je jučer Aleksandar Vedjahin, prvi potpredsjednik Sberbanka, u Davosu najavio prodaju udjela te banke u Agrokoru u prvoj polovini ove godine, odmah sinoć stigao je i demanti iz samog Sberbanka.

Maksim Poletaev, glavni savjetnik banke za Agrokor, rekao je kako nije sporno da će Rusi prodati udio u koncernu, ali da nema odluke kada i komu. A kada Rusi nešto kažu o Agrokoru - slijedi niz reakcija. Vlada nema saznanja o prodaji dijela Agrokora
Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanja novinara u Davosu izjavio je kako zasad nema saznanja da Sberbank kani prodati svoj udjel u Agrokoru u prvih šest mjeseci ove godine. Sberbank je najveći Agrokorov kreditor, koji je postignutom nagodbom postao i njegov najveći dioničar s 39,2 posto udjela.

- Sberbank: Prodat ćemo udio u Agrokoru u prvoj polovici ove godine

- Nema dugoročne logike da netko tko se bavi bankarskim poslom bude u suvlasništvu kompanije koja se bavi poljoprivredom, hranom i maloprodajom", rekao je Andrej Plenković te dodao kako Vlada zasad nema saznanja o prodaji.

- Sberbank je vlasnik svojih dionica i može raditi s njima što hoće. To im je omogućio HDZ sa svojim 'lex Agrokorom. Potez Sberbanke gledam kao bježanje iz Agrokora. To pokazuje da kriza u Agrokoru nije gotova i da problem tek počinje, izjavio je Saša Đujić, saborski zastupnik SDP-a.

Tko bi u budućnosti mogao preuzeti najveću regionalnu prehrambenu i maloprodajnu tvrtku, ministru financija nije važno.

- Treba biti naglasak na očuvanju biznisa, poslovanja i radnih mjesta i to ne samo u slučaju Agrokora, smatra Zdravko Marić.

Slično razmišlja i nekad glavna akterica u spašavanju kompanije Martina Dalić.

-Tko je vlasnik za samo funkcioniranje hrvatskog gospodarstva nema posebnog značaja, rekla je Dalić.

Barem zasad u fokusu Maksima Poletajeva nije prodaja kompanije već refinanciranje milijardu eura teškog rollup kredita. U igri su kineski i arapski fondovi i banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!