Zbog ruske objave o smanjenju proizvodnje nafte povećane cijene na tržištima

10.02.2023.

Zadnja izmjena 17:11

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Ilustracija: Rusija će smanjiti proizvodnju nafte

Ilustracija: Rusija će smanjiti proizvodnju nafte

Foto: - / Shutterstock

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 86 dolara nakon što je Rusija najavila da će u ožujku smanjiti proizvodnju nafte za 500 000 barela dnevno i skrenula pozornost na odluku zapadnih zemalja o ograničenju cijena njezine nafte i naftnih derivata.

Od ožujka 500 000 barela manje dnevno


Rusija će u ožujku smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, najavio je potpredsjednik vlade Alexander Novak nakon što je Zapad ograničio cijene ruske sirove nafte i naftnih derivata.


Europska unija u prosincu 2022. zabranila je uvoz ruske nafte koja se doprema morem, a u veljači je zabrana proširena i na ruske derivate.

Kako bi ograničili ruske prihode za financiranje rata u Ukrajini, skupina G7 i njezini saveznici, uključujući EU, ograničili su u prosincu cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, zaprijetivši sankcijama osiguravateljima i prijevoznicima budu li pružali usluge za skuplje barele. Početkom veljače ograničili su i cijene ruskih derivata, na 45 dolara za one jeftinije, poput loživa ulja, i na 100 dolara za skuplje, poput kerozina i dizela.


- Rusija smatra da mehanizam cjenovnog limita u prodaji ruske nafte i naftnih derivata znači miješanje u tržišne odnose i nastavak destruktivne energetske politike zapadnih zemalja, rekao je potpredsjednik ruske vlade Alexandar Novak.


- Do danas smo prodavali kompletnu proizvodnju, ali, kao što je već rečeno, nećemo prodavati naftu onima koji se izravno ili neizravno pridržavaju načela ograničenja cijena, rekao je potpredsjednik ruske vlade.


- S tim u vezi, Rusija će u ožujku smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno. To će pridonijeti obnovi tržišnih odnosa, izjavio je potpredsjednik ruske vlade. 


Njegov glasnogovornik naknadno je objasnio da će se smanjiti samo proizvodnja nafte, ne i plinskog kondenzata.


Nakon ruske objave, porasla je cijena nafte 


Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,41 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,91 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,14 dolara višoj cijeni, od 79,20 dolara.


Neki analitičari nagađaju da se iza ruske najave skrivaju drugi motivi.


- Vjerujemo da odluka (Rusije da se smanji proizvodnja nafte) nije potpuno dobrovoljna, jer su rusku stranu na takav potez vjerojatno prisilili tržišni čimbenici, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.


Ruska najava promijenila je raspoloženje na tržištu koje je jutros bilo prigušeno zbog slabih podataka o kineskoj potražnji i strahovanja od recesije u SAD-u.


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 92 centa, na 82,78 dolara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!