14:47 / 18.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Rusija ipak platila kuponske kamate na državne obveznice

Državne obveznice

Državne obveznice

Foto: Ilustracija / PIXSELL

Rusija je platila kuponske kamate na dvije državne obveznice, unatoč strogim sankcijama koje su joj uvele Sjedinjene Države, EU, Velika Britanija i druge zemlje, isključivši je zbog invazije na Ukrajinu iz globalnog financijskog sustava. 

Rusko ministarstvo financija objavilo je u petak da je u cijelosti podmirilo obaveze, isplativši 117,2 milijuna kuponskih kamata na dvije euroobveznice.

Rok za uplatu bio je 16. ožujka, uz razdoblje počeka od 30 dana.

Izvori uključeni u postupak uplata potvrdili su da je novac upućen kreditorima.

Nekoliko vlasnika obveznica u Europi reklo je da su primili novac, a dva kreditora na Tajvanu izjavila su da je pokrenut postupak doznačivanja novca.

- Provedena je uplata po oba kupona, rekao je izvor upućen u situaciju s plaćanjem.

Rusija mora još podmiriti obaveze po 40 milijardi dolara obveznica izdanih na međunarodnim tržištima, a polovinu tog duga drže strani ulagači.

Sljedeća je na redu kuponska kamata od 66 milijuna dolara koju Moskva mora uplatiti 21. ožujka, također s 30 dana počeka.

No, ta obveznica, denominirana u dolarima, uključuje odredbu koja Rusiji omogućuje plaćanje u alternativnim valutama, poput eura, funte, švicarskog franka i rublja.

Istu odredbu sadrže sve ruske obveznice izdane nakon 2014. godine i sankcija uvedenih Rusiji zbog pripojenja Krima.

Obveznice prodane ulagačima nakon 2018. navode kao alternativnu valutu plaćanja rubalj.

Do kraja ožujka Rusija mora platiti još 615 milijuna dolara kuponskih kamata, a do kraja godine više od 4,5 milijardi dolara kamata i glavnica.

Aktualna uplata otvorila je pitanje odakle Moskvi novac, napominje Reuters, podsjetivši da je američko ministarstvo financija sankcijama krajem veljače 'zamrznulo' značajan dio ruskih deviznih rezervi.

No, američki Ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC) odobrio je početkom ožujka fizičkm i pravnim osobama transakcije povezane s "prijemom kamata, dividendi i obaveza po dugu i vlasničkom kapitalu" koje uplate rusko ministarstvo financija, središnja banka i stabilizacijski fond.

Izuzeće istječe 25. svibnja, što dovodi pod znak pitanja gotovo dvije milijarde dolara uplata po ruskim državnim obveznicama od tog datuma do kraja godine, ističe Reuters.

Agencija Standard & Poor's snizila je u četvrtak ruski kreditni rejting iz 'CCC-' u 'CC', procijenivši da će ruska vlada teško vratiti kuponske kamate na dvije euroobveznice do kraja razdoblja počeka u travnju.

- Iako nas objave ruskog ministarstva financija navode na zaključak da vlada još pokušava doznačiti novac vlasnicima obveznica, smatramo da bi uplate po ruskim euroobveznicama koje Rusija mora provesti u idućih nekoliko tjedana mogle naći na slične tehničk teškoće, objasnili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!