Rusija izvoznicima signalizira veću slobodu u raspolaganju deviznim prihodima

13:35 / 10.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin / REUTERS

Ruski izvoznici bit će oslobođeni obaveze da polovinu zarade u inozemnim valutama pretvaraju u rublje, pokazala je nova uredba predsjednika Vladimira Putina, signaliziravši ocjenu vlasti da se rublja oporavila od početnog udara sankcija.

Kako bi stabilizirala rublju koja je snažno oslabila nakon što je zapad Rusiji uveo sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu, vlada je izvoznicima naložila da 80 posto deviznih prihoda pretvaraju u rublje. Naknadno su spustili taj udio na 50 posto.

Sankcije su smanjile i uvoz, a inozemni kupci i dalje su kupovali ruske energente čije su cijene snažno porasle još prošle godine zbog oporavka gospodarstva od pandemijske krize, pa se rublja oporavila.

Na vrhuncu krize koju su izazvale sankcije dolar je premašio 122 rublje. U petak ujutro za dolar se moglo dobiti samo 58,71 rublju koja je prema zelenoj novčanici bila u plusu 1,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Prema euru ojačala je 2,1 posto, na 61,96 eura.

Predsjednik Putin odlučio je u četvrtak da će iznos koji će izvoznici ubuduće morati pretvarati u rublje određivati vladina komisija.

Nova Putinova uredba značit će nešto slabiju rublju kako bi rusko gospodarstvo bilo konkurentnije, napominje dpa.

- Uredba je jako dobra ilustracija teze da dolar slabiji od 60 rublji istinski škodi izvoznicima, posebno onima koji ne izvoze sirovine, i proračunu, objašnjava za Reuters analitičar CentroCreditBanka Jevgenij Suvorov.

U središnjoj banci nisu željeli komentirati Putinovu uredbu, a ministarstvo financija nije odmah odgovorilo na upit Reutersa da ju komentira.

Središnja banka danas će održati sjednicu na kojoj će, kako očekuje većina analitičara, sniziti ključne kamatne stope za jedan postotni bod, na 10 posto, kako bi snizila cijenu kredita u uvjetima mlake osobne potrošnje i naznaka blagog posustajanja inflacije.

Cijene su u Rusiji u svibnju porasle 17,1 posto, nešto blaže nego u travnju kada su poskočile 17,83 posto.

Svjetska banka očekuje da će rusko gospodarstvo ove godine pasti 8,9 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!