Rusija kaže da neće prodavati naftu zemljama koje će ograničiti cijenu

02.09.2022.

13:52

Autor: I.B./Hina

Uvoz nafte

Uvoz nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kremlj je objavio da će Rusija prestati prodavati naftu zemljama koje budu ograničile cijene ruskih energenata, što bi po Moskvi dovelo do značajne destabilizacije globalnog naftnog tržišta.

- Kompanije koje uvedu ograničenje cijena neće primati rusku naftu, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

- Jednostavno, ne možemo surađivati s njima po netržišnim principima, dodao je.

Ministri financija skupine G7 trebali bi na virtualnom sastanku u petak donijeti planove o limitiranju cijena ruske nafte kako bi se smanjio prihod Moskve od prodaje tog energenta.

Europska unija je ranije ove godine uvela djelomičnu zabranu kupnje nafte iz Rusije koja bi, kada se potpuni provede, trebala smanjiti ruski izvoz za 90 posto.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u petak da je došlo vrijeme da EU razmotri slična ograničenja cijena na kupnju ruske nafte.

Peskov kaže da cijenu takvih poteza plaćaju europski građani.

- Energetska tržišta su u previranju. Posebno u Europi gdje su proturuske mjere dovele do situacije u kojoj Europa kupuje ukapljeni plin iz SAD-a za veliki novac, neopravdano veliki. Američke kompanije sve su bogatije, a europski porezni obveznici sve siromašniji, rekao je Peskov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!