17:12 / 16.10.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Rusija ne isključuje plinsku krizu u EU-u, poziva na pregovore

Rusija ne isključuje plinsku krizu u EU-u

Rusija ne isključuje plinsku krizu u EU-u

Foto: Ilustracija/Nel Pavletic / Pixsell

Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Europi i poziva EU na pregovore, izjavio je Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja.

- Ne isključujem mogućnost da se takva situacija ponovi, rekao je Novak i pozvao čelnike Europske unije na pregovore.

- Spremni smo na dijalog, poručio je Novak.

Prema njegovu mišljenju, u europskim spremištima nedostaje oko 25 milijuna kubnih metara plina i on smatra da bi se "vezano za to pitanje nešto trebalo učiniti".

Svjetska energetska supersila opetovano odbacuje odgovornost za rast cijena i, kako tvrdi Novak, Rusija ispunjava svoje ugovorne obveze.

Isporuke na svjetska tržišta porasle su za čak 15 posto u odnosu na prethodnu godinu te je i sama Rusija u 2021. potrošila više plina nego inače. Novak to pripisuje hladnoj zimi i oporavku gospodarstva.

Nedavno je predsjednik Vladimir Putin pozvao na hitno puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi prirodni plin dovodio iz Rusije preko Baltičkog mora u Njemačku.

Novak smatra da bi isporuke tim plinovodom umanjile zabrinutost na usijanom plinskom tržištu.

Plinovod je dovršen, no njemačke vlasti tek trebaju izdati uporabnu dozvolu.

Potkraj rujna neki njemački mediji, poput Deutsche Wellea, izvijestili su da su Rusi, želeći prisiliti Bruxelles na prihvaćanje Sjevernog toka 2, umjetno izazvali nezapamćen rast cijena plina na svjetskom tržištu, koje su odletjele u nebo, na gotovo tisuću dolara za tisuću kubnih metara plina.

Time se, upozorili su njemački mediji, stvara umjetni deficit plina. S druge strane, azijske su zemlje ovog ljeta kupile velike količine ukapljenog plina pa ga je u Europi bilo mnogo manje, a ovdašnji su LNG terminali uglavnom radili smanjenim ili nikakvim kapacitetom.

Propusna moć Sjevernog toka 2 je 55 milijardi kubnih metara plina godišnje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!