Rusija počinje graditi dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj

27.08.2022.

08:22

Autor: Hina/HRT

Ruski nuklearni div Rosatom

Ruski nuklearni div Rosatom

Foto: Alexander Chizhenok / Shutterstock

Ruski nuklearni div Rosatom sljedećih će tjedana započeti s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj, prenosi u subotu BBC riječi mađarskog ministra vanjskih poslova.

Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks. To postrojenje trenutno proizvodi 40 posto Mađarske opskrbe električnom energijom.

"Neka gradnja počne!", rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

S dodatna dva reaktora, kapacitet nuklearne elektrane - koja se trenutno sastoji od četiri reaktora izgrađena u bivšem Sovjetskom Savezu - više će se nego udvostručiti.

"Ovo je veliki korak, važna prekretnica", dodao je Szijjarto. "Na taj ćemo način dugoročno osigurati energetsku sigurnost Mađarske i zaštititi Mađare od divljih promjena cijena energije."

Pojasnio je da bi nuklearni reaktori mogli biti spremni za rad do 2030. godine. Kontroverzni projekt vrijedan 12,5 milijardi eura velikim dijelom financira Rusija.

Zbog rata u Ukrajini, mnoge države EU-a pokušavale su smanjiti svoju ovisnost o ruskim isporukama energenata. Mađarska nije bezuvjetno poduprla europske sankcije Rusiji na energente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!