Rusija stranim ulagačima privremeno zabranjuje prodaju imovine

01.03.2022.

15:24

Autor: P.F./Hina

 Mihail Mišustin

Mihail Mišustin

Foto: Sputnik / Reuters

Rusija će stranim ulagačima privremeno zabraniti prodaju ruske imovine kako bi odluku mogli donijeti razborito, a ne pod političkim pritiskom, izjavio je premijer Mihail Mišustin.

- U aktualnoj situaciji strani poduzetnici prisiljeni su donositi odluke ne vodeći se ekonomskim faktorima već političkim pritiskom, rekao je ruski premijer Mihail Mišustin na sjednici vlade.

- Kako bismo kompanijama pružili priliku da donesu promišljenu odluku, pripremljena je predsjednička uredba o uvođenju privremenih ograničenja izlaska iz ruske imovine, dodao je Mišustin, ne ulazeći u detalje.

Globalne kompanije koje su u Rusiji poslovale desetljećima počele su se povlačiti nakon novog vala sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, pa je tako britanski energetski div BP najavio izlazak iz ruskog Rosnefta, a Shell iz pogona za ukapljeni plin Sahalin 2, raskinuvši suradnju s Gazpromom.

Mišustin je izjavio da je Rusija otvorena za dijalog s konstruktivnim ulagačima.

- Očekujemo da će oni koji su uložili našu zemlju moći nastaviti raditi i u budućnost, dodao je ruski premijer.

Rusija agresiju na Ukrajinu naziva "specijalnom operacijom" čiji cilj, kako kažu, nije okupacija teritorija već uništenje vojnih kapaciteta i hvatanje "opasnih nacionalista, podsjeća Reuters.

Ruske vlasti sada ubrzanim tempom uvode mjere kako bi odgovorile na sve oštrije nove sankcije koje su im zapadne zemlje počele uvoditi nakon ruskog napada na Ukrajinu. Financijske sankcije Rusiji uključuju ograničavanje manevarskog prostora ruskoj središnjoj banci za korištenje deviznih i zlatnih rezervi i blokadu pristupa pojedenih ruskih banaka globalnom sustavu plaćanja SWIFT.

Ruska središnja banka podigla je u ponedjeljak ključne kamatne stope s 9,5% na 20% i zatražila od izvoznika da prodaju 80% deviznih prihoda kako bi poduprli tečaj rublja koji je jučer potonuo na najnižu razinu otkada se njime trguje na financijskim tržištima.

Ministar financija američke savezne države Connecticut Shawn Wooden izjavio je da će naložiti državnom mirovinskom fondu da, iz moralnih razloga, proda rusku imovinu i smanji investicijski rizik za imovinu ukupne vrijednosti veće od 47 milijardi dolara.

Institut za međunarodne financije (IIF), koji zastupa interese velikih banaka, upozorio je da Rusija vjerojatno neće moći podmiriti svoje financijske obaveze prema kreditorima.

Moskovska burza zatvorena je danas, drugi dan zaredom, nakon velikog pada cijena, i ruski milijarder Mihail Fridman, kojem je EU uveo sankcije, upozorio je da bi ulagačima možda biti teško izaći iz ruske imovine i da im ruska vlada nije privremeno zabranila njezinu prodaju.

- Mislim da u ovom trenutku nećemo moći prodavati imovinu u Rusiji jer trenutno nema ni kupaca, rekao je Fridman novinarima u Londonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!