07:00 / 02.03.2022.

Autor: Domagoj Strize/More/HRT

Ruska invazija dovest će i do "nevera" na svjetskom pomorskom tržištu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Oko 300.000 pomoraca iz Ukrajine plovi svjetskim morima. Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, kazao je da će se situacija u Ukrajini reflektirati na pomorsko tržište, ali se ne može znati u kojem obimu bi se to moglo dogoditi. 

- Znajući koliko posto je ukrajinskih pomoraca koji plove diljem svijeta, a koliko ruskih pomoraca plovi na brodovima – to se mora reflektirati. Hoće li se dogoditi nešto kao i sa sirijskim pomorcima koji se u datom trenutku više nisu željeli iskrcavati s brodova nego su ostali na brodovima po godinu, dvije, tri iz jednostavno činjenice što se nemaju gdje vratiti? Nadamo se da neće biti tragedija, kazao je Melvan. 

A tragedija u Ukrajini sve je dramatičnija. Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske u stalnim je kontaktima s kolegama iz ukrajinskog sindikata pomoraca. 

- Čuo sam se jučer s njima i oni su u totalnom šoku. Ne vjeruju u ovo što im se događa, dodaje Mlevan. 

S druge strane, život pomoraca sam po sebi pun je izazova. Pomorcima iz Hrvatske trenutačno probleme stvaraju porezne prijave.

- Nikakav poseban povećan broj problema se nije pojavio. Pravila još uvijek vrijede kao i za prošlu godinu, napominje Melvan. Što se pak ukrcaja pomoraca tiče, COVID kriza donijela je nove izazove. 

Nakon dvije godine života s pandemijom, situacija je, ipak, donekle lakša.

- Situacija nije kao prije COVID-a, ali se ukupna situacija stabilizirala i ljudi su se navikli. Svi smo se navikli na takav život s COVID krizom. Malo je sve to relaksirano na svjetskoj sceni. Istok više nije toliko zatvoren kao što je bio. Omogućava se ukrcaj-iskrcaj pomoraca. Još jedino Kina uistinu drži potpuno zatvorena vrata i otežava maksimalno iskrcaj pomoraca. Sve ostale države su se maksimalno prilagodile situaciji i to sve skupa funkcionira. Nije kao prije COVID krize, ali funkcionira, izjavio je Melvan. 

Funkcionira i novi Pomorski zakonik. Pomorci su zadovoljni načinom na koji je riješio većinu situacija, no Melvan objašnjava što bi još trebalo učiniti. 

A ruska invazija na Ukrajinu, sasvim sigurno, dovest će do novih nevera na svjetskom pomorskom tržištu, u svakom smislu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!