Ruska središnja banka: Bankovnu karticu Mir prihvaća 9 zemalja

14.04.2023.

17:11

Autor: T.V./HRT/Hina

Ruska bankovna kartica Mir

Ruska bankovna kartica Mir

Foto: Andrey Kuzmin / Shutterstock.com

Devet zemalja omogućilo je transakcije ruskom bankovnom karticom Mir, objavila je središnja banka, a prema ruskim medijima još njih petnaestak razmišlja o njezinu prihvaćanju.

Ruski dužnosnici traže inovativna rješenja kako bi doskočili problemu onemogućenog pristupa glavnim globalnim platnim sustavima koji su blokirale zapadne zemlje sankcijama Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, primjećuje Reuters.

Bankovnu karticu Mir Rusija je uvela kao alternativu Visi i Mastercardu, a dobila je na važnosti nakon obustave poslovanja američkih konkurentskih kartičnih kuća u Rusiji i prestanka važenja u inozemstvu kartica izdanih u Rusiji, podsjeća agencija.

Moskva raznim načinima nastoji pridobiti takozvane 'prijateljske' zemlje, odnosno one koje joj nisu uvele sankcije, da prihvate njihovu bankovnu karticu, ali više ne objavljuje koje su omogućile plaćanje Mirom.

Bjelorusija i Kazahstan prve su zemlje čije su banke počele prihvaćati Mir kartice 2018.godine, navodi ruska agencija TASS.

Središnja banka navodi da ih je lani, zahvaljujući razvoju i geopolitičkim čimbenicima, izdano 60 posto više, odnosno 182,3 milijuna.

- Svjedočimo vrlo pozitivnoj dinamici, unatoč svim vanjskim čimbenicima, rekla je Alla Bakina, direktorica odjela za nacionalni platni promet pri središnjoj banci.

Međutim, banke u nekim 'prijateljskim' zemljama, uključujući Tursku, Kirgistan i Tadžikistan, obustavile su transakcije karticama Mir nakon što je američko ministarstvo financija na 'crnu listu' dodalo čelnika ruskog Nacionalnog sustava kartičnog plaćanja (NSPK) Vladimira Komleva. Washington je time signalizirao da bi se i oni koji posluju s NSPK-om mogli suočiti s ograničenjima, objašnjava Reuters.

Čelnik NSPK-a rekao je da će se u idućim mjesecima transakcije Mirom omogućiti na Kubi. Radimo na inovativnim načinima plaćanja, dodao je.

Meksički veleposlanik u Rusiji Eduardo Villegas Megias izjavio je u četvrtak za agenciju TASS da je Meksiko spreman razgovarati o prihvaćanju bankovne kartice Mir.

- Uvođenje Mir kartica trenutno službeno nije na dnevnom redu, no Meksiko je uvijek otvoren za razgovore, rekao je veleposlanik.

Još petanestak zemalja izrazilo je spremnost da omogući plaćanje Mirom, objavila je u četvrtak ruska agencija TASS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!