Ruska veleposlanica: Putin će sudjelovati na skupu G20 u Indoneziji

23.03.2022.

11:44

Autor: I.B./Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin / Kremlin via REUTERS

 Ruski predsjednik Vladimir Putin planira sudjelovati na skupu G20 u Indoneziji krajem ove godine, a za to je u srijedu dobio podršku Pekinga, u vrijeme dok ostale članice razmatraju izbacivanje Rusije iz te skupine. 

SAD i zapadni saveznici procjenjuju treba li Rusija nakon napada na Ukrajinu ostati dio tog formata koji okuplja dvadeset najvećih svjetskih ekonomija.

Pokušaj izopćenja Rusije mogao bi naići na veto drugih članica skupine i dovesti do toga da dio država ne prisustvuje sastancima, rekli su izvori agenciji Reuters.

Ruska veleposlanica u Indoneziji, trenutnoj predsjedateljici G20, kazala je kako Putin planira stići na indonezijski otok Bali na skup u studenome.

To će ovisiti o mnogo, mnogo stvari, uključujući situaciju s pandemijom COVID-19, koja se poboljšava. Zasad on to želi, rekla je veleposlanica Ljudmila Vorobjova na konferenciji za medije.

Upitana o tvrdnjama o izbacivanju Rusije, Vorobjova je odgovorila kako je svrha G20 raspravljati o ekonomskim pitanjima, a ne o krizama poput one u Ukrajine.

Pozvala je Indoneziju da ne popusti pod pritiscima zapadnih država.

- Uistinu se nadamo da indonezijska vlada neće popustiti groznom pritisku koji zapad čini ne samo nad Indonezijom, nego i nad mnogim državama svijeta, naglasila je.

Kina nije osudila rusku invaziju i kritizirala je zapadne sankcije, a u srijedu je branila Moskvu, prozvavši Rusiju važnom članicom G20.

- Riječ je o skupini koja mora pronaći odgovore na ključna pitanja poput ekonomskog oporavka nakon pandemije COVID-19, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

- Nijedna članica nema pravo ukloniti drugu članicu. G20 treba implementirati istinski multilateralizam, jačati jedinstvo i suradnju, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!