Ruske aviokompanije s 19 milijuna putnika manje u ovoj godini

25.07.2022.

15:13

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sorbis / Shutterstock

Ruske aviokompanije u ovoj godini prevest će 19 milijuna putnika manje nego lani, zbog zapadnih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu te zabrana letova koje je Moskva uvela u južnoj Rusiji.

To je petina planiranog ukupnog broja putnika, izvijestio je u ponedjeljak ruski poslovni list Vedomosti, prenoseći podatke tamošnjeg ministarstva prometa.

Ruska zrakoplovna industrija među najteže je pogođenima zbog rata u Ukrajini. Zračni prostor iznad Europe i Sjeverne Amerike zatvoren je za Rusiju, a zapadne sankcije također zabranjuju nabavu i održavanje zrakoplova kompanija Boeing i Airbus, koji su okosnica ruskih zrakoplovnih kompanija.

Moskva je odlučila preregistrirati mnoge zrakoplove te obustaviti zračni promet prema brojnim državama zbog straha da bi zrakoplovi mogli biti zaplijenjeni. Osim toga, ruska je vlada od veljače uvela zabrane letova iznad juga zemlje zbog vojnih bitki.

Jedanaest zračnih luka se ne može koristiti, uključujući i one u crnomorskim ljetovalištima Anapa i Gelendžik, kao i u Simferopolju na Krimu, poluotoku kojeg je Rusija pripojila 2014.

Posljedice su za rusku zrakoplovnu industriju ozbiljne, posebno u ljetnim mjesecima. U lipnju su ruske zrakoplovne kompanije izgubile 2,7 milijuna putnika, a u srpnju i kolovozu nazire se manjak od 3,2 i 3,3 milijuna putnika.

Ruska je vlada zrakoplovnim kompanijama obećala državnu pomoć od 100 milijardi rubalja (1,7 milijardi dolara).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!