Ruske banke moraju se u prekograničnoj trgovini okrenuti rubljama i juanima

05.09.2022.

15:32

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: diy13 / Shutterstock

Ruske banke moraju se u prekograničnoj trgovini okrenuti domaćim rubljama i kineskim juanima, poručio je čelnik druge najveće ruske banke VTB Andrej Kostin, predloživši i novi sustav plaćanja kako bi se zaobišle zapadne sankcije.

- Ključno je da ruske banke u robnom trgovanju s drugim zemljama prestanu koristiti eure i dolare, izjavio je Kostin u intervjuu za poslovni dnevnik Vedomosti, objavljenom u ponedjeljak.

Potražnja za juanom u Rusiji porasla je od početka njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače i uvođenja zapadnih sankcija kojima je Moskvi ograničen pristup tržištima dolara i eura.

Sankcije velikim ruskim bankama, uključujući državni VTB, isključile su ruske zajmodavce iz globalnog financijskog sustava, podsjeća Reuters.

- Moramo izgraditi sustav u kojem plaćanja u (prekograničnoj trgovini) ne idu kroz poznate međunarodne komunikacijske kanale i prilično su zatvorena. A tržište će se postupno razviti, rekao je Kostin.

- Trebaju nam mehanizmi koji će omogućiti sankcionirana i nesankcionirana plaćanja, dodao je čelnik ruske banke.

Iz ruskog ministarstva financija poručili su da bi američki dolar i euro mogli postati "toksične" valute, a središnja je banka u kolovozu objavila da Rusija razmatra kupnju valuta "prijateljskih" zemalja poput Kine, Indije i Turske za državni stabilizacijski fond.

- Kinesko tržište juana već je dovoljno likvidno za prekograničnu trgovinu, no potrebno je više "političke volje" da Rusija i njezini trgovinski partneri razviju prekograničnu trgovinu u drugim valutama, rekao je Kostin.

Jana Pleškova, voditeljica prodaje u odjelu za devizno tržište Moskovske burze, nedavno je rekla novinarima da se više od 10 posto transakcija na promptnom tržištu na najvećoj ruskoj burzi trenutno provodi u kineskim juanima.

- Rusija bi mogla potaknuti korištenje drugih valuta bilateralno ili unutar međunarodnih okvira kao što su Euroazijska ekonomska unija, Šangajska organizacija za suradnju i BRICS, rekao je Kostin.

Poručio je ujedno da VTB radi na rješavanju problema malih ruskih investitora kojima su zapadne sankcije blokirale im pristup stranim vrijednosnim papirima.

Nije poznato koliki je ukupni iznos zamrznutih sredstava, primjećuje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!