16:58 / 26.09.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ruski Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu

 Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu

Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Ruski energetski div Gazprom spreman je povećati isporuke prirodnog plina u Europu, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na riječi glasnogovornika Kremlja u nedjelju, u trenutku kada se bilježi nagli rast cijena plina. 

Prema novinskoj agenciji, Dmitrij Peskov rekao je da je Gazprom zainteresiran za više ugovora o opskrbi plinom.

Peskov je govorio o niskim razinama zaliha plina u Europi.

- Je li moguće dobiti više plina od Gazproma i ondje ga upumpavati? Moguće je. Gazprom je spreman. Štoviše, već je pokrio sve dodatne zahtjeve opskrbe, rekao je Peskov, piše Interfax.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i nekoliko zastupnika Europskog parlamenta optužili su Gazprom da ne čini dovoljno da poveća količinu plina za Europu u kojoj su porasle cijene plina.

Peskov je ponovio da Gazprom ispunjava sve obveze vezane za opskrbu plinom.

- Je li Gazprom spreman za više, za potpisivanje više ugovora? Gazprom je zainteresiran za to. To je zbog toga što su naši potrošači u Europi naši glavni partneri, rekao je.

Referentne europske cijene plina porasle su više od 250 posto ove godine, što je uzrokovalo više cijene energije i utjecalo na industrije čija proizvodnja ovisi o plinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!