Ruski Lukoil našao kupce za rafineriju u Italiji

10.01.2023.

13:41

Autor: Hina/HRT

Rafinerija ISAB

Rafinerija ISAB

Foto: Antonio Parrinello / REUTERS

Ruska naftna kompanija Lukoil postigla je dogovor o prodaji rafinerije ISAB na Siciliji skupini kompanija koje su udružile snage s međunarodnom trgovačkom kućom Trafigura.

Transakcija bi trebala biti dovršena do kraja ožujka, nakon što se ispune određeni preduvjeti, uključujući pribavljanje potrebnih dozvola nadležnih tijela, posebice talijanske vlade, priopćio je u ponedjeljak Lukoil.


Rafineriju je kupila skupina kompanija na čelu s ciparskom investicijskom tvrtkom G.O.I. Energy, uz potporu Trafigure registrirane u Ženevi.


Vrijednost transakcije nije navedena, a u razgovorima s drugim kupcima spominjala se cijena od nekih 1,5 milijardi eura, napominje Reuters. 


Izvršni je direktor G.O.I. Energyja Michael Bobov koji istu dužnost obnaša i u izraelskoj tvrtki Green Oil, vlasniku značajnog udjela u najvećoj izraelskoj tvrtki za preradu nafte Bazan Group, navodi agencija.


Trafigura neće biti suvlasnik rafinerije i osigurat će opskrbu rafinerije sirovinama i jamčiti potrebnu razinu obrtnog kapitala i prodaju derivata.


Lukoilova rafinerija na Siciliji prerađuje petinu talijanske sirove nafte i izravno zapošljava oko 1.000 ljudi u ekonomski slabo razvijenom području.


Do stupanja na snagu embarga Europske unije o zabrani uvoza ruske nafte 5. prosinca rafinerija je naftu uglavnom nabavljala u Rusiji.


U prosincu talijanski ministar industrije Adolfo Urso rekao je Reutersu da će vlada pomno provjeriti ugovor o prodaji rafinerije, u skladu s propisom o "zlatnoj dionici" koji vladi omogućuje intervenciju u izravna strana ulaganja u strateškim sektorima.


- Vlada će tražiti obaveze o prijelazu pogona na zelenu energiju i o njegovoj industrijskoj revitalizaciji, istaknulo je u priopćenju ministarstvo industrije, dodavši da će na ocjenu ulaganja utjecati i jamstva o radnim mjestima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!