Ruski ministar o gospodarstvu: Podaci ulijevaju određeni optimizam

15:20 / 17.06.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Kremlj

Kremlj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Podaci iz ruskog gospodarstva ulijevaju određeni optimizam, izjavio je u petak ministar gospodarstva, ublaživši prognozu pada BDP-a pod pritiskom sankcija, dok čelnik Sberbanka upozorava da će banke godinu vjerojatno zaključiti s gubicima.  

Rezultati za prvo tromjesečje i prognoze za travanj i svibanj signaliziraju da situacija neće biti loša (kao što se do sada prognoziralo), izjavio je ministar Rešetnikov na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Inflacija će do kraja godine biti znatno niža od prognoziranih 17,5 posto, rekao je Rešetnikov.

Ograničenje pada BDP-a na pet do šest posto apsolutno je izvedivo, dodao je ruski ministar. Još u svibnju ministarstvo gospodarstva prognoziralo je za ovu godinu pad BDP-a za 7,8 posto.

Šef Sberbanka German Gref procjenjuje pak da će rusko gospodarstvo ove godine pasti sedam posto, a inflacija kliznuti na 15 posto.

Bankovni sektor vjerojatno će godinu zaključiti s gubicima, smatra Gref.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu zapadne zemlje uvele su Moskvi opsežne sankcije, ograničivši trgovinu i blokiravši ruskim bankama pristup međunarodnom sustavu razmjene poruka SWIFT.

Ruski izvoz umjetnih gnojiva pao je od početka godine 20 posto, a samo u travnju 40 posto, izjavio je na skupu u Sankt Peterburgu čelnik udruge proizvođača RFPA Andrej Gurijev, prema izvješću agencije TASS.

Proizvođači gnojiva sada izvoze pola uobičajene mjesečne količine od tri milijuna tona, rekao je Gurijev.

- Kompanije nisu obnovile izvoz, konstatira čelnik udruge, dodavši ipak da se situacija razlikuje od kompanije do kompanije i od proizvoda do proizvoda.

Ograničenje izvoza goriva nije utjecalo na prihode ruskog proračuna budući da je rast cijena nafte i plina nadoknadio smanjeni obujam izvoza, napominje agencija dpa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!