Ruski suvlasnik smetnja OTP-u da postane najveća banka u Sloveniji?

11:51 / 01.06.2022.

Autor: I.B./Hina

OTP banka

OTP banka

Foto: Miranda Cikotic / Pixsell

Godinu dana otkako je mađarska OTP banka ugovorila kupnju mariborske NKBM banke, čime bi postala najveća banka u Sloveniji, središnja banka to još nije odobrila, a navodno se analizira važnost činjenice da je suvlasnik OTP-a jedan od ruskih oligarha blizak Putinu.

Informaciju koja se pojavila u medijima prvi je objavio istraživački portal "Necenzurirano", koji podsjeća da gotovo milijardu eura vrijedan posao koji je OTP sklopio s američkim fondom Apollo o preuzimanju druge najveće banke u Sloveniji još nije dobio zeleno svjetlo financijskog regulatora te da se postupci mogu dodatno oduljiti zbog ruskog vlasništva u mađarskoj banci i rata u Ukrajini.

Banka OTP, navodi portal, tijesno je povezana s Rusijom, a njen drugi najveći vlasnik je ruski oligarh Megdet Rahimkulov, nekadašnji šef predstavništva Gazproma u Budimpešti i čovjek koji je niz godina imao odlične veze u Kremlju.

Uspije li dobiti odobrenje slovenskog financijskog regulatora i Europske centralne banke (ECB) koja u tom postupku sudjeluje jer je NKBM uz Novu Ljubljansku banku NLB jedna od tzv. sistemskih banaka važnih za financijski sustav, OTP bi u Sloveniji po snazi preskočio NLB.

Rat u Ukrajini dodatno je zakomplicirao davanje zelenog svjetla mađarskoj banci jer ECB stavlja pod povećalo banke povezane s Rusijom, što može dodatno produžiti dovršetak posla, piše portal "Necenzurirano" i dodaje da će to sigurno utjecati na prosudbu je li OTP primjeren vlasnik za drugu najveću slovensku banku, koju želi preuzeti nakon što je ojačao kupnjom nekadašnje Abanke i SKB banke i postao jak igrač na slovenskom financijskom tržištu.

U slovenskoj središnjoj banci naveli su u vezi s nagađanjima o razlozima kašnjenja odluke, da prema slovenskom zakonu o bankarstvu i europskoj direktivi pri odluci moraju u takvim slučajevima voditi računa i o ugledu potencijalnog vlasnika, te zahtjevima adekvatnosti kapitala, ali i drugim rizicima.

"Dodatnim rizikom ocjenjujemo neizvjesnost oko prihvaćanja dodatnih sankcija koje bi posredno mogle utjecati na mogućnost banke da osigura potreban kapital, te dodatni operativni rizik zbog realizacije sankcija u praksi", navela je u priopćenju slovenska središnja banka, misleći na moguće nove sankcijske pakete protiv Rusije i osoba povezanih s Putinovim režimom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!