Pandemija bacila svjetska gospodarstva na koljena

26.01.2021.

20:45

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Gospodarski forum u Davosu održan virtualno

Gospodarski forum u Davosu održan virtualno

Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA-EFE

U mondenom švicarskom zimovalištu Davosu ove se godine nisu okupili politički i gospodarski čelnici. Prvi put u povijesti, zbog pandemije, Svjetski gospodarski forum, na kojem su poslane oštre poruke farmaceutskim tvrtkama, održava se virtualno. 

Ove godine gospodarski forum u Davosu održava se putem interneta, pa je izostala uobičajena gužva.

- Veoma sam tužna. Oduvijek mi je bio privilegij biti sudionicom tako velikog događaja kao što je Svjetski gospodarski forum. Nadamo se da ćemo se u budućnosti vratiti na staro, rekla je Tina Heide, direktorica hotela Belvedere u Davosu. 

Koronavirus poharao je svijet, mnoga gospodarstva bacio na koljena.  Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres naglasio je da je zbog pandemije COVID-a svijet ušao u najtežu ekonomsku krizu.  

- Ako postoji jedna riječ koja opisuje današnji svijet, to je krhkost. Više od dva milijuna ljudi umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom i sada smo u najvećoj gospodarskoj krizi u posljednjih stotinu godina, rekao je Antonio Guterres, glavnik tajnik UN-a. 

Na zajedničku borbu protiv koronavirusa pozvao je i kineski čelnik.

- Borba protiv pandemije najhitnija je zadaća međunarodne zajednice. Moramo produbiti jedinstvo i suradnju, poboljšati razmjenu informacija, zajedničku prevenciju i kontrolu, te odlučno dobiti ovu bitku, poručio je Xi Jinping, kineski predsjednik. 

Globalna je ekonomija u najvećoj krizi, koja se manifestira ogromnim rastom nezaposlenosti. 

- Moramo osmisliti poštene ekonomske i socijalne sustave. Ključno je stvoriti dovoljno radnih mjesta - pristojnih poslova za sve - ako želimo inkluzivnije društvo te novi multilateralni sustav koji je pravedan i uzima u obzir potrebe čovjeka 21. stoljeća, rekao je Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma. 

- Trebamo se vratiti multilateralizmu. To je ono u što sam godinama vjerovao. Zapravo, blokirala ga je prethodna američka administracija koja u to nije vjerovala. Nadam se da će se novi američki predsjednik ponovno angažirati kako bismo se mogli suočiti s globalnim izazovima, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik. 

Kriza je potvrdila i najvažniji problem današnjice - nejednakost. 

- Najveći porast tijekom ovog razdoblja odnosi se na povećanje bogatstva desetorice milijardera. Bogatiji su za 540 milijardi dolara.Taj bi novac bio dovoljan da se za svakog stanovnika ovog planeta osigura cjepivo, rekla je Gabriela Bucher, izvršna direktorica Oxfama. 

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond revidira procjene svjetskog gospodarskog rasta za ovu godinu. Daje mu bolje izglede zbog razvoja cjepiva. Gospodarski rast ove bi godine trebao iznositi 5 i pol posto. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!