12:06 / 31.01.2018.

Autor: HRT

S navoza Uljanika porinut prvi polarni kruzer u svijetu

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Brod je vrijedan oko 200 milijuna eura i može primiti 200-tinjak putnika. S istim je australskim naručiteljem potpisan ugovor za još jedan sličan brod.
S navoza pulskog Uljanika porinut je Scenic Eclipse, polarni istraživački kruzer koji pulski brodograditelji grade za jednu od tvrtki u sklopu australske Scenic Grupe. Riječ je o luksuznom brodu sa šest zvjezdica za istraživanje polarnih područja, prvom takvom u svijetu.

Riječ je o luksuznom putničkom brodu za prijevoz 237 putnika za oceansku plovidbu. Namijenjen je plovidbi svim morima, uključujući polarna i tropska područja, za što je i specijalno opremljen. Posebno je ojačan ne bi li se prilagodio plovidbi u otežanim vremenskim uvjetima i zaleđenim morima te zadovoljava visoke ekološke standarde. Brod dužine 168 i širine 21,5 metara sagrađen je u skladu s najnovijim ekološkim zahtjevima. Vrijedan je oko 200 milijuna eura, a s istim je naručiteljem potpisan ugovor za još jedan sličan brod.

Inače, nakon isplate plaća u Uljaniku je zavladao mir, no sindikati su i dalje na oprezu. 'U smislu da moramo znati što to restrukturiranje nosi, posebice diversifikacija koja se toliko spominje, da bude sačuvana proizvodnja na ovim prostorima, a ne da se u većoj mjeri od toga razvijaju ostale djelatnosti, turizam, marine, jahte, što god', rekao je Đani Šverko iz Sindikata metalaca u Uljaniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!