S&P potvrdio investicijski rejting RH, podigao procjenu rasta BDP-a

17.09.2021.

23:50

Autor: HRT/Hina

Standard & Poor's

Standard & Poor's

Foto: - / Shutterstock

Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak investicijski rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede. Procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini podigla je zahvaljujući oporavku turizma od posljedica pandemije covida-19.

Standard & Poor’s je podigao rejting Hrvatske na investicijsku razinu ‘BBB-/A-3’ u ožujku 2019. godine, uz stabilne izglede, i otada ga nije mijenjao.

Agencija je podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 5,1 na 6,5 posto, ukazujući na očekivanu potporu turizma koji se oporavlja od posljedica pandemije covida 19.

Iz agencije ističu i da je ključni cilj vlade brzo usvajanje eura, nakon ulaska u Tečajni mehanizam (ERM II) u 2020. godini.

Upozoravaju ipak da je pandemija promijenila trend poboljšanja stanja u proračunu iz prethodnog razdoblja, procijenivši da se javni dug iskazan udjelom u BDP-u neće vratiti na pretkriznu razinu do 2025. godine. U 2020. dosegnuo je po njihovoj procjeni rekordnih 88,7 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!