U Obrovcu otvorena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

12.05.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: HRT

S radom kreće najveća komercijalna sunčana elektrana - Obrovac

S radom kreće najveća komercijalna sunčana elektrana - Obrovac

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković, članovi HEP-a i nekoliko ministara pustilo je u rad Sunčanu elektranu Obrovac. Najveća je to sunčana elektrana u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj koja će proizvoditi električnu energiju za 3 i pol tisuće kućanstava. 

Pogledajte više u prilogu Edija Škovrlja.

Sunčana elektrana Obrovac, vrijedna 6,9 milijuna eura, trenutno je najveća takva elektrana u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj. U redovnom radu je od studenoga 2022. godine. Izgrađena je na području bivše tvornice glinice na površini od 117.137 četvornih metara. Priključne je snage 7,35 megavata (MW), dok je instalirana snaga 8,7 MW. U nju je ugrađeno 27.544 fotonaponskih modula Solvis. Očekivanom godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 11,3 milijuna kilovatsati (kWh), moći će podmiriti potrebe više od 3.500 kućanstava. 

Galerija
S radom kreće najveća komercijalna sunčana elektrana - Obrovac, Foto: Sime Zelic /PIXSELL
S radom kreće najveća komercijalna sunčana elektrana - Obrovac, Foto: Sime Zelic /PIXSELLS radom kreće najveća komercijalna sunčana elektrana - Obrovac, Foto: Sime Zelic /PIXSELLS radom kreće najveća komercijalna sunčana elektrana - Obrovac, Foto: Sime Zelic /PIXSELL

"Prilagodba novom vremenu"

- Današnje otvaranje u Obrovcu važna je transformativna poruka prilagodbe novom vremenu, ali i energetskoj strategiji Hrvatske i što većem korištenju obnovljivih izvora energije, rekao je na otvaranju premijer Plenković.

Ocijenio je da je HEP kao glavna energetska kompanija u krizi imala ogromnu ulogu i Vladi omogućila da donosi odluke koje su ograničile cijene struje za građane i gospodarstvo. 

- Tu se pokazalo koliko je važno ovakvu kompaniju imati praktički u stopostotnom državnom vlasništvu, naročito u krizi. Naša je strategija dodatno osigurati i financijske izvore za ulaganja. Tu su dva velika zamašnjaka, jedan je modernizacijski fond, a drugi je cijeli program oporavka i otpornosti koji omogućuje iznalaženje izvora financiranja za daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije, rekao je Plenković.

Dodao je da je cilj na razini cijele EU učiniti dodatne napore u boljem povezivanju sustava, zbog čega je bitno ulaganje u dalekovode, stanice, solarne ili vjetroelektrane.

Vlada je, kako je rekao, svjesna da je izrazito korisna električna energija koju dobivamo iz pola hrvatskog vlasništva Nuklearne elektrane Krško koja je potpuno čista u smislu dodatnih stakleničkih plinova.

Druga sunčana elektrana u Zadru

Uskoro bi u Hrvatskoj trebalo biti u pogonu deset sunčanih elektrana koje će pridonijeti energetskoj neovisnosti i povećanju udjela obnovljivih izvora.

- Sedma je to po redu sunčana elektrana u Hrvatskoj i druga u Zadarskoj županiji, Obrovac će sa svojih 8,7 MW proizvoditi s instaliranim 7,35 MW priključne strane proizvoditi oko 11,3 milijuna kWh električne energije godišnje, što odgovara potrošnji više od 3500 kućanstava, od rekao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

HEP po njegovim riječima namjerava ojačati prijenosnu i distribucijsku mrežu radi prihvata proizvodnje iz sve većeg broja obnovljivih izvora. Kako je rekao, jedno od najvećih trenutnih ulaganja u mrežu na zadarskom području je transformatorska stanica Zadar Istok koja će nakon dovršetka kabelskog raspleta omogućiti kvalitetnije napajanje luke Gaženica, istočnog dijela Zadra i zadarskih otoka. 

HEP radi na 60 projekata elektrana za obnovljive izvore i baterijskih spremnika ukupne snage više od 1500 MW od čega je velika većina projekata locirana u priobalnim županijama što je očekivano zbog dobrog potencijala sunca i vjetra, kaže Barbarić. 

- Izgradnju novih elektrana ćemo pratiti nužnim jačanjem i mobilizacijom prijenosnih distribucijskih mreža u južnoj Hrvatskoj, čitavom priobalju i zaleđu, poručio je.

Sunčana elektrana Stankovci i poslovna zona


Premijer Plenković obišao je i Poslovnu zonu u Stankovcima gdje je u pogonu još jedna HEP-ova sunčana elektrana u koju je uloženo 3,5 milijuna eura. Sunčana elektrana Stankovci priključne snage 2,5 MW, u redovnom je pogonu od ožujka 2022. Izgrađena je na području Proizvodne zone Stankovci u Zadarskoj županiji na površini od 65.217 m2. Očekivana godišnja proizvodnja od 4,6 milijuna kWh električne energije bit će dovoljna za opskrbu 1.500 kućanstava. Ugrađeno je 9.920 fotonaponskih modula Solvis ukupne instalirane snage 3,27 MW. Investicija je iznosila 3,5 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!