11:30 / 28.01.2018.

Autor: HRT

S rezidbom vinove loze ne bi se trebalo žuriti, kaže struka

-

-

Foto: - / -

Diljem hrvatskih vinogorja, rezidbom je započela nova vinogradarska godina. Neće biti nimalo laka, jer su loze lani teško stradale uslijed kasnih proljetnih mrazeva.
Diljem hrvatskih vinogorja, rezidbom je započela nova vinogradarska godina. Neće biti nimalo laka, jer su loze lani teško stradale uslijed kasnih proljetnih mrazeva. Uroda će zato i ove godine biti manje. I to baš kad je kontinentalnim vinarima na tržištu krenulo.

Zbog ledenih minusa na vinorodnim obroncima Krndije lani nije ni bilo berbe, a glavni pupovi su smrznuli i ove godine. Baš zbog straha od proljetnih mrazeva ove godine s rezidbom ne bi trebalo žuriti, kaže struka. Međutim, većina vinogradara već je krenula rezati i to iz dva razloga: lijepog vremena i nedostatka radne snage. Rezidbom se određuje količina i kakvoća grožđa na trsu. Lani ga je bilo manje ali su zato mlada vina prvorazredna. Zbog ranih termina berbi, već su zrela.

Ova bi godina u prodaji domaćih vina mogla nadmašiti lanjsku. Zaslužna je za to rekordna turistička sezona. A da bi na vrijeme osigurali ponudu vina za ovu nadolazeću, ugostitelji s Jadrana već sada obilaze kontinentalne podrume. Uvoz više nije potreban. Pomogla je u tome i država. I to strožim i češćim kontrolama uvoznih vina koja su domaćoj kvaliteti često bila nelojalna konkurencija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!