SAD i EU riješili spor zbog carina na čelik i aluminij

31.10.2021.

15:00

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Aaron Josefczyk / REUTERS

SAD i Europska unija su objavile kraj spora oko carina uvedenih 2018. na čelik i aluminij, kazavši kako će u iduće dvije godine pokušati postići svjetski dogovor o održivoj proizvodnji ta dva metala.

- SAD i EU postigle su velik napredak koji će se dotaknuti egzistencijalne prijetnje klimatskih promjena, a u isto vrijeme zaštititi američke poslove i industriju - objavio je američki predsjednik Joe Biden te dodao kako se dogovorom odmah uklanjaju carine na čelik i aluminij iz EU-a koju je uvela prošla vlada Donalda Trumpa. Time će se smanjiti trošak za američke potrošače, naglasio je demokrat.

Biden je istaknuo kako će se dogovorom Washingtona i Bruxellesa ograničiti uvoz prljavog čelika na američko tržište, referirajući se na način njegove proizvodnje koji je štetan za okoliš. Dogovor dviju strana Atlantika suprotstavit će se i dampingu Kine i drugih država.

- Sa zadovoljstvom objavljujem da smo predsjednik Biden i ja postigli dogovor o ukidanju carina na čelik i aluminij te da ćemo zajedno raditi na novom Svjetskom dogovoru o održivom čeliku - rekla je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u zajedničkom priopćenju.

Trgovinski spor oko čelika i aluminija je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsjednik Trump uvevši posebne carine na te metale. EU je odgovorio carinama na američke proizvode kao što su traperice, whiskey, motocikli i maslac od kikirikija. Trump je posebne carine tada opravdavao "interesima nacionalne sigurnosti". EU to obrazloženje nije smatrao vjerodostojnim i pretpostavljao je da je cilj bio zaštititi američko gospodarstvo od neželjene konkurencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!