10:14 / 25.07.2018.

Autor: I.H./Hina

SAD pomaže poljoprivrednike s 12 mlrd. dolara

-

-

Foto: - / -

Američko ministarstvo poljoprivrede očekuju gubitke od oko 11 milijardi dolara kao rezultat trgovinskih sporova.
Američka vlada objavila je da planira s 12 milijardi dolara pomoći američkim poljoprivrednicima koji su pogođeni zaoštravanjem globalnog trgovinskog rata, prije svega kroz subvencije i kupnju neprodanih usjeva.

Pomoć poljoprivrednicima namijenjena je njihovoj zaštiti, jer brojne države podižu carine na američke proizvode kao odgovor na nove carine američkog predsjednika Donalda Trumpa. Carine su razljutile poljoprivrednike, Trumpovo ključno glasačko tijelo.

Trump je u utorak u svom tweetu kazao da su carine, koje je opisao kao najveće, namijenjene pritiskanju država da promijene svoje politike prema američkom izvozu. Tijekom svog govora, rekao je kako će poljoprivrednici imati najveću korist od novih trgovinskih sporazuma SAD-a s drugim državama.

No, poljoprivredna industrija, koja kroz izvoz ostvaruje oko 20% prihoda, poručuje da predsjednikov pristup globalnoj trgovini šteti potražnji za njihovom robom i uzrokuje dugoročne štete u odnosima s kupcima.

Cijene soje već su pale za više od 15% od travnja, kada je Kina, glavni kupac tog poljoprivrednog proizvoda, najavila svoj plan odmazde za uvođenje viših američkih carina na kineski uvoz. Američko ministarstvo poljoprivrede očekuju gubitke od oko 11 milijardi dolara kao rezultat trgovinskih sporova.

Većina od 12 milijardi dolara izvanrednih olakšica, koje ne treba odobriti Kongres, bit će usmjereno prema izravnim plaćanjima poljoprivrednicima koji proizvode soju, šećernu  trsku, brašno. SAD također planira otkupiti usjeve poput voća i orašastih plodova, distribuirajući ih u banke hrane i druge vladine programe prehrane, a dio novca usmjerit će se i ka jačanju izvoznih napora.
Očekuje se da će prva pomoć poljoprivrednicima biti distribuirana do početka rujna.

Program nije namijenjen produljenju nakon ove godine, navode američki dužnosnici. To je kratkoročno rješenje koje će predsjedniku Trumpu i njegovoj vladi dati vremena da poradi na dugoročnim trgovinskim ugovorima koji pogoduju poljoprivredi i svim sektorima gospodarstva, rekao je američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!