12:56 / 05.04.2022.

Autor: HRT/Hina

SAD Rusiji blokirao kanale za podmirivanje financijskih obveza

Zlato

Zlato

Foto: ilustracija / Shutterstock

Rusija ne može pristupiti deviznim rezervama u američkim bankama kako bi podmirila financijske obveze, objavilo je američko ministarstvo financija, otežavši Moskvi poštovanje rokova plaćanja na početku tjedna.

Imovina ruske središnje banke u američkim bankama zamrznuta je ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu potkraj veljače, ali njihovu eventualnu upotrebu za plaćanje kuponskih kamata na državne obveznice odobravalo je američko ministarstvo financija.

U ponedjeljak je Rusija trebala platiti poveći iznos, uključujući 552,4 milijuna dolara glavnice, ali SAD je Moskvi potpuno blokirao pristup rezervama, rekao je glasnogovornik ministarstva financija.

- Rusija sada mora odlučiti hoće li nastaviti crpiti preostale dragocjene rezerve i nove prihode koji joj stižu ili pokazati da kao dužnik ne može podmirivati svoje financijske obaveze, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva financija.

Moskva je u ponedjeljak trebala platiti i 84 milijuna dolara kuponske kamate na obveznicu koja dospijeva na naplatu 2042. godine. Ministarstvo je stopiralo obradu plaćanja u JPMorgan Chase&Co, banci korespondentu, izjavio je neimenovani izvor. Banka-korespondent obrađuje ruske uplate kuponskih kamata, šaljući ih banci isplatitelju koja novac raspoređuje vlasnicima obveznica u inozemstvu, objašnjava Reuters.

Rusija ima još 30 dana da podmiri obaveze koje su joj dospjele na naplatu u ponedjeljak.

Potkraj prošlog tjedna Moskva je platila 447 milijuna dolara kuponske kamate na državnu obveznicu koja dospijeva na naplatu 2030. godine, što je minimalno peta njezina uplata od početka rata u Ukrajini, napominje Reuters.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!