SAD talijanskoj i španjolskoj tvrtki odobrio uvoz nafte iz Venezuele

06.06.2022.

11:24

Autor: M.M./Hina/HRT

SAD talijanskoj i španjolskoj tvrtki odobrio uvoz nafte iz Venezuele

SAD talijanskoj i španjolskoj tvrtki odobrio uvoz nafte iz Venezuele

Foto: Ilustracija / Shutterstock

SAD je talijanskoj naftnoj kompaniji Eni i španjolskom Repsolu odobrio naplatu duga od Venezuele u nafti koja bi u Europu mogla stići već u srpnju kako bi nadoknadila ruske barele, reklo je pet upućenih izvora. 

Američko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je Eniju i Repsolu pismo u kojem im odobrava dopremu nafte iz Venezuele, rekli su izvori.

Dvije europske kompanije uspostavile su zajedničke projekte s venezuelanskom državnom naftnom tvrtkom PDVSA, a naftom mogu naplatiti dugove i zakašnjele dividende, dodaju.

Ključni je uvjet, rekao je jedan od njih, da nafta "bude otpremljena u Europu. Ne smije se preprodavati u druge zemlje".

Posrijedi je nevelika količina nafte, rekao je jedan od izvora, dodavši i da će isporuke tek skromno utjecati na cijene nafte na svjetskim tržištima.

Eni nije želio komentirati američku dozvolu, a Repsol nije odgovorio na upit da je komentira.

Odbijenica Indijcima i Francuzima

SAD je istodobno uskratio dozvole domaćoj naftnoj kompaniji Chevron, indijskom Oil and Natural Gasu i francuskom Maurel & Promu, koje su u ministarstvima vanjskih poslova i financija također lobirale za naplatu venezuelanskog duga u nafti.

Svih pet naftnih kompanija obustavilo je te transakcije sredinom 2020. godine zbog politike "maksimalnog pritiska" koju je provodio kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Njegova politika smanjila je izvoz nafte iz Venezuele, ali nije rezultirala svrgavanjem predsjednika Nicolasa Madura.

U svibnju Bidenova administracija odobrila je Chevronu pregovore s vladom u Caracasu i PDVSA o poslovanju u Venezueli, napominje Reuters.

Otprilike u isto vrijeme, američko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je tajna pisma Eniju i Repsolu, poručivši im da neće blokirati obnovu nekadašnjeg programa naplate duga u nafti i njezinu dopremu u Europu, rekao je jedan od izvora.

Europa umjesto Kine

Administracija predsjednika Joea Bidena nada se da će venezuelanska nafta pomoći Europi da smanji ovisnost o uvozu iz Rusije i želi istodobno preusmjeriti dio isporuka koje je Kina naručila od Venezuele.

Washington smatra da venezuelanska kompanija neće imati financijske koristi od tih bezgotovinskih transakcija, što se ne može reći za prodaju nafte Kini, rekao je taj izvor.

Kina nije podržala zapadne sankcije Rusiji i nastavlja kupovati rusku naftu i plin, unatoč američkim apelima. Istodobno se prometnula u nejvećeg kupca venezuelanske nafte, s udjelom u izvozu od čak 70 posto, napominje Reuters. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!