SAD traži od kompanija veću proizvodnju nafte i plina

10.03.2022.

12:53

Autor: M.M./HRT/Hina

SAD traži od kompanija veću proizvodnju nafte i plina

SAD traži od kompanija veću proizvodnju nafte i plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svaka naftna i plinska tvrtka koja može povećati opskrbu trebala bi to napraviti što prije zbog energetske krize koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu, rekla je američka ministrica energetike Jennifer Granholm.

Globalna potražnja za naftom nadmašila je ponudu već prije ruske invazije na Ukrajinu, potaknuta oporavkom gospodarstva od pandemijske krize, a sankcije Rusiji, posebno u financijskom sektoru, izazvale su dodatne probleme.

Rusija izvozi otprilike četiri do pet milijuna barela sirove nafte dnevno, više od svih drugih velikih proizvođača, izuzev Saudijske Arabije, ali njezini proizvođači, osim plaćanja, muku muče i s transportom.

SAD je pak ovog tjedna uveo embargo na rusku naftu, što nije pretjerano zabrinulo trgovce, budući da bi američki proizvođači po njihovoj procjeni mogli nadomjestiti uvoz iz Rusije.

Američka ministrica energetike pozvala je u srijedu kompanije da povećaju proizvodnju.

- U ovom trenutku krize trebamo više barela. Treba nam veća proizvodnja nafte i plina kako bismo podmirili sadašnju potražnju, rekla je Granholm na marginama CERAWeek energy konferencije u Houstonu.

Bidenova administracija razgovara s partnerima diljem svijeta kako bi potaknula veću proizvodnju, dodala je Granholm, koja je proteklih dana, zajedno s drugim dužnosnicima, glasnije tražila veću opskrbu jer se administracija zbog poskupljenja goriva našla na udaru kritika.

- Moramo odgovorno povećati kratkoročnu ponudu tamo gdje možemo kako bismo stabilizirali tržište, kazala je Granholm.

Dva najveća američka proizvođača nafte zadovoljna su ministričinim istupom.

Industrija je fokusirana na "isporuku cjenovno pristupačne, pouzdane i sve čišće energije kako bi utrla put napretku čovječanstva", rekao je potpredsjednik Chevronovog odjela Lower Carbon Energies Jeff Gustavson.

- Jako nam je drago što je (ministrica) to rekla (da treba povećati proizvodnju - op. ur.). Trebat će nam vremena, dodao je Gustavson.

Granholm je pak priznala da je teško uskladiti potrebu za većom količinom nafte i plina s važnošću prijelaza na obnovljive izvore energije u borbi protiv globalnog zatopljenja.

- Ne smijemo smetnuti s uma ni klimatske promjene, naglasila je, ustvrdivši da je moguće raditi na dva kolosijeka.

Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od najutjecajnijih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), priopćili su da će razmotriti prijedlog o većoj opskrbi.

- Skloni smo povećanju proizvodnje i poticat ćemo OPEC da razmotri više razine proizvodnje, rekao je veleposlanik UAE-a u SAD-u Yousuf Al Otaiba.

Njegov istup ispravio je naknadno ministar energetike Suhail al-Mazrouei, rekavši da će UAE poštovati sporazum OPEC-a i njegovih saveznika, uključujući Rusiju, i utanačeni mehanizam mjesečne prilagodbe proizvodnje.

OPEC i njegovi saveznici sastaju se svakog mjeseca kako bi razmotrili dogovor o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno, postupno je normalizirajući nakon smanjenja za 10 milijuna barela dnevno u vrijeme pandemije.

Do sada su na tržište vratili 5,8 milijuna barela dnevno i oglušuju se na pozive da na tržište izbacuju znatno više barela, pozivajući se na ograničene slobodne kapacitete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!