23:45 / 09.10.2020.

Autor: I.D./Branka Slavica/IMS/HRT

SAD uvodi nove carine za izvoznike aluminija, i Hrvatska na popisu od 18 država

Foto: REUTERS/Bobby Yip/File Photo

Foto: REUTERS/Bobby Yip/File Photo

Foto: - / REUTERS

Na listi zemalja za koje američko Ministarstvo trgovine tvrdi da na američko tržište plasiraju robu koja je dio odbačenog materijala su i Njemačka, Brazil, Slovenija, Srbija, Grčka.
Sjedinjene Američke Države uvode nove carine u vrijednosti od 1.96 milijardi dolara na aluminijski lim uvezen iz 18 država, među kojima je i Hrvatska.

Na listi zemalja za koje američko Ministarstvo trgovine tvrdi da na američko tržište plasiraju robu koja je dio odbačenog materijala su i Njemačka, Brazil, Slovenija, Srbija, Grčka, Španjolska, Rumunjska i Turska.

- Zaključak o odbacivanju aluminijskog  otpada na američko tržište je preliminaran, američka Komisija za međunarodnu trgovinu konačnu će odluku donijeti u veljači 2021., kazao je ministar trgovine Wilibur Ross.

No, carine se uvode odmah, a za Hrvatsku se u priopćenju Ministarstva trgovine navodi iznos potraživanja od 25 milijuna dolara koji su izvoznici unaprijed položili kao depozit. Ako Komisija utvrdi da države s popisa nisu odbacivale aluminijski otpad na američko tržište, novac će im biti vraćen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!