SAFU sudjeluje u 1670 projekata EU fondova

21.12.2022.

13:29

Autor: M.Š./Hina/HRT

Dragan Jelić

Dragan Jelić

Foto: Nva Žganec / PIXSELL

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) sudjeluje u 1670 projekata EU fondova, vrijednih gotovo 52 milijarde kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 43 milijarde kuna, izvijestili su u srijedu iz SAFU-a.

SAFU je, naime, predstavio rezultate iskorištenosti EU fondova u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OPKK), Fondu za solidarnost Europske unije (FSEU) te Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO).

U okviru tih programa, u kojima SAFU sudjeluje kao provedbeno/posredničko tijelo, ugovoreno je 1670 projekata vrijednih gotovo 52 milijarde kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 43 milijarde kuna.

Ugovoreni i realizirani projekti odnose se na brojne investicije u zdravstvu, prometnu infrastrukturu, jačanje gospodarstva, razvoj tehnologije i inovativnosti, kao i razvoj komunikacijskih usluga te očuvanje bogate kulturne i prirodne baštine, navodi se u priopćenju.

V.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić istaknuo je kako su brojni projekti diljem Hrvatske pokazatelj da EU fondovi zaista pridonose razvoju lokalne zajednice, stvaraju nova radna mjesta, nove prilike i mogućnosti za razvoj gospodarstva i turizma.

- SAFU je ponosan na svoje korisnike i projekte koje smo zajedničkim snagama realizirali te mnogim našim susjedima i sugrađanima poboljšali svakodnevni život. Ulazimo u završnu godinu provedbe i pred svima nama je veliki zadatak - ubrzati procese, pronalaziti inovativna rješenja, a vjerujem kako zajedničkim snagama možemo ostvariti zacrtane ciljeve, istaknuo je Jelić.

Iz SAFU-a kao jedan od najznačajnijih realiziranih projekta u ovoj godini izdvajaju otvorenje i puštanje u promet Pelješkog mosta, izgrađenog u okviru projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, a sufinanciran je EU novcem te je ujedno i najveći projekt u Hrvatskoj financiran iz fondova EU.

Među najznačajnijim realiziranim projektima u ovoj godini navode i Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, izgrađen i opremljen studentski smještaj u Zadru te nabava 65 autobusa za potrebe ZET-a.

- S obzirom na navedene programe, procjena je kako će tijekom 2023. godine u nadležnosti Agencije u provedbi biti oko 1760 ugovora vrijednosti veće od 55 milijardi kuna, a što se odnosi na 400 ugovora u aktivnoj provedbi iz financijske perspektive 2014.-2020., oko 860 ugovora financiranih iz NPOO-a, 300 ugovora iz nove financijske perspektive 2021.-2027. te oko 200 ugovora iz FSEU, zaključuje se u priopćenju SAFU-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!