12:35 / 20.02.2019.

Autor: HRT

Sajam "Nautike" najveći u ovome desetljeću

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sajam Nautika okuplja više od 300 izlagača iz gotovo 30 država te predstavlja više od 280 plovila ili 11% više nego isti sajam lani.
Na Zagrebačkom velesajmu otvorena su četiri specijalizirana sajma, među kojima i 28. "Nautika", najveća u ovom desetljeću, koja je privukla više od 300 izlagača iz 29 zemalja.

Uz Nautiku, također u terminu od 20. do 24. veljače, održavaju se i Hotel& Gastroteh, međunarodni sajam gastronoije i hotelsko ugostiteljske opreme, Dani lova i ribolova kao i Festival maslina.

Ministar turizma Gari Cappelli na otvorenju je rekao kako je dobro što se predstavljaju posebni oblici turizma kao što su lov i ribolov, a posebno nautika, jer je Hrvatska, istaknuo je, velesila u čarter turizmu budući da je 40-ak posto svjetske čarter flote u Hrvatskoj.

Dodao je da smo lani imali preko tri milijuna noćenja u čarteru, odnosno preko pola milijuna gostiju koji su kod nas došli zbog to oblika turizma.

- Uvidjeli smo važnost nautičkog turizma, osmislili posebne vidove financiranja i promocije za njega i na taj će način Hrvatska biti jedan od predvoditelja nautike, čartera i svega ostalog što ide uz to, rekao je ministar turizma. Istaknuo je da se ovih dana bilježe dobre turističke brojke i u Zagrebu, odnosno na kontinentu, ali i na moru.

- Početak godine daje jasne signale da, bez obzira na neke krizne situacije o kojima se govori u Italiji i u nekim drugim zemljama, Hrvatska to nije osjetila, a nadam se da i neće, rekao je Cappelli, dodavši da se velik broj noćenja u pred i posezoni ostvaruje upravo u nautici.

Tvrdi, međutim, da 17.000 vezova u moru odnosno 5.000 na suhom vezu, a s čime sada raspolažemo, Hrvatskoj nije dovoljno.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić kazala je da je za spomenute sajmove angažirano deset paviljona. Na sajmovima, navela je, sudjeluje 450 izlagača iz 32 zemlje. Očekuje više od 30.000 posjetitelja.

- Ovo je najveći sajam nautike u ovom desetljeću. U odnosu na lanjski veći je 8 posto, 11 posto rast je broja izloženih plovila, a ukupno je izloženo 280 plovila. Imamo dvije svjetske premijere, tri europske i 11 hrvatskih, te respektabilnu ponudu motora i prateće opreme, naglasila je Tomšić.

Uz respektabilne svjetske, na Nautici nastupaju i najjači hrvatski brodograditelji.

Na sajmu Hotel & Gastroteh izlaže 39 izlagača iz osam zemalja, a prisutne su najbolje hrvatske tvrtke iz tog segmenta, dok na Danima lova i ribolova izlaže 58 izlagača iz 10 zemalja. Cilj tog sajma je promocija i razvoj lovnog i ribolovnog turizma, predstavljanje novih proizvoda i opreme distributerima, lovcima i ribičima dok je 4. Festival maslina sada već tradicionalno okupljalište najboljih maslinara i stručnjaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!