15:59 / 08.11.2019.

Autor: A.Gregur, S.Kos/HRT

Sajam posvećen strukovnom obrazovanju

-

-

Foto: - / -

U Podravini i Prigorju već duže vrijeme nedostaju radnici u građevini. Traže se zidari, krovopokrivači i tesari. Traženi su i frizeri. Jer po završetku obrazovanja već imaju osiguran posao.
Ministar gospodarstva Darko Horvat u Križevcima je otvorio 22. Obrtnički i gospodarski sajam. Proizvode i usluge predstavlja 240 domaćih i stranih izlagača. Partner sajma je Zagrebačka županija, a ove je godine posvećen strukovnom obrazovanju.

Oni su CNC operateri. Jedno od najtraženijih strukovnih zanimanja koje je u deficitu. Nakon završetka obrazovanja već ih čeka posao.

U Podravini i Prigorju već duže vrijeme nedostaju radnici u građevini. Traže se zidari, krovopokrivači i tesari.

Traženi su i frizeri. Jer po završetku obrazovanja već imaju osiguran posao.

- Nisu plaće velike, ali je lijepo raditi s kosom. Kosa je živa, lijepo je raditi s njom - kaže Laura Laklija, Strukovna škola Đurđevac.

Upravo je ovogodišnji sajam u Križevcima posvećen popularizaciji strukovnog obrazovanja.

- Naravno da je cilj da se što više djece upiše u deficitarna zanimanja, i da se upisuju u zanianja koja najviše nedostaju gospodarstvu - istaknuo je Božo Barač, tajnik Obrtničke komore KKŽ.

Partner 22. Obrtničkog i gospodarskog sajma Zagrebačka je županija. S Koprivničko-križevačkom radi na očuvanju starih sorti voćaka.

- Tim segmentom poljoprivredne voćarske proizvodnje nastoje održati stare nasade. A u Zagrebačkoj županiji smo pronašli partnera - naglasio je Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Sajmovanje je i dalje popularno. Izlagači predstavljajući svoje proizvode i pronalaze nove kupce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!