07:28 / 01.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Šajatović: Jednog dana kad nas pitaju kad je bilo bolje, reći ćemo 2016. i 2017.

-

-

Foto: - / -

Gosti emisije "U mreži prvog" pokušali su objasniti što je to utjecalo na usporavanje gospodarstva u posljednjem tromjesečju prošle godine?
Što je utjecalo na usporavanje gospodarstva u posljednjem tromjesječju prošle godine? Koliko se još možemo oslanjati na osobnu potrošnju kao glavnog pokretača rasta? Što otkrivaju statistički podaci o skromnom i ispod očekivanja rastu BDP-a od 2 posto, analizirali smo "U mreži Prvog". Gostovali su Vedrana Pribičević sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, glavni urednik poslovnog tjednika "Lider" Miodrag Šajatović te direktor i glavni urednik "Privrednog vjesnika" Darko Buković. 

Šajatović je rekao da je ovakav rast BDP-a ispod "nečijih" očekivanja. "Nitko tko prati što se događa zadnjih 20-tak godina ne može biti iznenađen. Zaboravili smo 6 godina recesije - dakle sve što je u plusu je super. Ovo je znak početka usporavanja. Jednog dana kad nas pitaju kad je bilo bolje, reći ćemo 2016. i 2017. To su godine kada smo postigli naš maksimum, a i Vlada je najavila usporavanje", istaknuo je.

Buković je rekao da na uporavanje gleda realno. "Moramo bit svjesni da je do 3 posto maksimum do kojeg Hrvatska u ovom trenutku može dobaciti. Ako pogledamo 2017. - efekti poreznih olakšica i osobne potrošnje su ispucani i taj efekt više nemamo.  Pitanje investicija, izvoza, novog otvaranja radnih mjesta i ostalih stvari - je onaj primarni dio koji moramo zakotrljati za novi gospodarski rast. Ovo je nešto što se očekivalo. Pitanje je trebamo li očekivati puno pa se razočarati ili malo pa biti sretni ako i to malo prebacimo. Nama zapravo ne odgovara rast do 3 posto. On bi morao biti daleko veći. No ostat će ovakav dok god mi ne izađemo iz kruga i povučemo poteze koji će dovesti do jačanja investicija, načina, porezne presije, smanjenja poreza na rad i doprinosa", naglasio je.

Pribičević je naglasila da je osobna potrošnja ta koja je rasla. "Velika većina tog rasta iznad 2 posto je posljedica rasta osobne potrošnje. Bitno je naglasiti negativni doprinos inozemne potražnje. Dosad je nama izvoz rastao brže nego uvoz. Taj trend se u zadnjem dijelu 2017. preokrenuo. To je dosta alarmantno", istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!