10:16 / 07.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Salon automobila u svjetlu utrke za profitom i neizvjesne budućnosti

-

-

Foto: - / -

Međunarodni salon automobila odvija se u zanimljivom trenutku za automobilsku industriju koja bilježi rekordne profite, ali je i muče velike brige jer prolazi kroz veliku tranziciju s dizelskih na električne.
Ovogodišnji Međunarodni salon automobila u Ženevi odvija se u zanimljivom trenutku za automobilsku industriju koja bilježi rekordne profite, ali je i muče velike brige jer prolazi kroz veliku tranziciju s dizelskih na električne i autonomne automobile.

Zabrinutost povećava nedavna prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti carine na uvoz europskih automobila "koji slobodno pristižu u SAD" ako Bruxelles odgovori protumjerama na njegovu odluku da uvede carine na uvoz čelika i aluminija.

Najveći razlog za zabrinutost izaziva, međutim, sve slabija prodaja dizelskih automobila, što je velik udarac europskim proizvođačima koji se već godinama klade upravo na dizelske motore u nastojanju da smanje emisije CO2 uz potporu javnih vlasti.

Skandal s varanjem na emisijama štetnih plinova, koji je izbio u Volkswagenu 2015., diskreditirao je tu tehnologiju koju se sada kritizira zbog visokih emisija dušikova oksida i štetnih mikročestica.

Veliki gradovi poput Pariza i Rima objavili su da namjeravaju postupno zabraniti dizelska vozila, a visoki njemački sud prošli je mjesec otvorio put zabrani starijih modela dizelskih automobila jer zagađuju zrak.
Proizvođači automobila zbog toga su prisiljeni okrenuti se proizvodnji traženijih automobila s benzinskim motorima ili se preorijentirati na električna vozila ili barem hibridna.

U konkurenciji elitnih svjetskih kompanija sa stoljetnom tradicijom - glavna zvijezda sajma je bolid proizveden u Hrvatskoj, u Svetoj Nedelji. Mate Rimac predstavio je električni automobil, koji može voziti 412 kilometara na sat. Concept Two sa svojim prethodnikom, Conceptom One, dijeli samo ime. Sve ostalo tvrtka je razvila ispočetka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!