14:31 / 02.11.2019.

Autor: Anamarija Škorić/Potrošački kod/HRT

Samo na Kapriju - račun za vodu od 18.000 kn

-

-

Foto: - / -

Trajno rješenje ovog problema bit će izgradnja podvodnog cjevovoda - projekt je završen, dozvole na stolu, a novac će se tražiti u europskim fondovima.
Otok Kaprije koji se desetljećima napajao iz gusterni, nedavno je premrežen vodovodnim cijevima koje su spojene na vodospremnike. Veselje je splasnulo kad su stigli računi za vodu. Iznosi su astronomski - od 900 do čak 18.000 kuna.

Otočani su ogorčeni, smatraju da su računi nerealni i protuzakoniti. Kaprijani upiru prstom u šibenski vodovod. Ondje kažu, prijevoz vode naplaćuju u skladu sa Zakonom o otocima i drugim propisima - samo onima bez stalne otočne adrese.

Iz Vodovoda poručuju da je cjenik svima poznat te da svaki stanovnik na godinu dobiva besplatno 45 kubika vode.

Mještani također tvrde - Vodovod je skupu vodu zaračunavao prema neažuriranim podacima, a o promjeni cijene nije ih izvijestio. Iz Vodovoda priznaju dio odgovornosti.

- Možda je naša greška što nismo obavijestili s nekom posebnom obavijesti ili s računima poslali obavijest o primjeni novog zakona i pravilnika s fakturiranje vode na otocima, kazao je direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Frane Malenica.

I mjerodavni su potvrdili, bilo je pogrešaka u obračunima. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU potvrdilo je da će takvi računi biti stornirani, a otočanima će biti ispostavljeni novi računi.

Trajno rješenje ovog problema bit će izgradnja podvodnog cjevovoda - projekt je završen, dozvole na stolu, a novac će se tražiti u europskim fondovima. Do tada računi se moraju podmiriti, jer iz Vodovoda prijete ovrhama. No Kaprijani su spremni svoja prava braniti i na sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!