17:08 / 28.02.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Samozapošljavanje - 3 uspješna primjera

-

-

Foto: - / -

Doprinosi, najam prostora, oprema. Mladima koji kreću u poduzetničke vode nepovratni početni kapital odskočna je daska.
Zapošljavanje je najbolja demografska mjera! Potvrđuju to i podaci iz Brodsko-posavske županije gdje je prošle godine oko dvije stotine mladih koristilo poticajna sredstva za samozapošljavanje, gotovo dvostruko više nego lani. Ove su godine potpore Zavoda za zapošljavanje povećane i mogu se kombinirati s drugim mjerama.

Farmaceutska tehničarka i fitoaromaterapeutkinja Iva Kovačević je u rodnom Slavonskom Brodu ostvarila svoj san. Otvorila je biljnu ljekarnu i zaposlila se. Poticajne mjere Zavoda za zapošljavanje bile su vjetar u leđa.

- Itekako, tih 55 tisuća puno znači. Bar što se tiče ovog dijela doprinosa, kazala je.

Doprinosi, najam prostora, oprema. Mladima koji kreću u poduzetničke vode nepovratni početni kapital odskočna je daska.

- Pomoglo mi je u početku definitivno. Jer bih morala imat više svojih novaca za ulaganje kojih u načelu nisam imala, kazala je inženjerka geodezije iz Slavonskog Broda Daniela Vitas.

- Imam suprugu i dvoje male djece. Planiram se i proširiti i zaposliti još nekoga - i to u vrlo brzo vrijeme, izjavio je automehaničar iz Bartolovaca Ivan Mravinac.

I ostaje u Slavoniji! Pomoć u zapošljavanju mladih najbolja je demografska mjera. Ove su godine nacionalna sredstva povećana i mogu se kombinirati s potporama koje stižu iz europskih izvora.

- Gdje se na području općina koje su na neki način siromašnije može se dobiti i do 100 tisuća kuna potpore za samozapošljavanje. Plus ovo što daju razvojne agencije. Evo ovdje oko 50 tisuća kuna, kazao je državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić.

- I mi smo u dogovoru s CTR-om i upoznali smo naše zainteresirane na koji način mogu koristiti taj dio, rekao je predstojnik Područnog ureda za zapošljavanje Slavonski Brod Željko Balikić.

Zanimanje je golemo. A procedura, kažu korisnici, nije previše komplicirana. Dovoljne su samo hrabrost i vizija. Uz novac za uspješan početak nudi se i potpora za proširenje poslovanja. Jer 80 posto tvrtki i obrta, koji su prošli kroz taj sustav, još je na tržištu i rade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!