Šampion proizvodnje suhomesnatih proizvoda

03.04.2021.

21:10

Autor: Marija Matoš/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Šampion proizvodnje suhomesnatih proizvoda

Šampion proizvodnje suhomesnatih proizvoda

Foto: Marija Matoš/Dnevnik/IMS / HRT

Šunke iz pušnice Zvonka Barića, šampiona proizvodnje suhomesnatih proizvoda, unaprijed su prodane. Usole se u studenom i suše do Uskrsa.  

Galerija
Šampion proizvodnje suhomesnatih proizvoda, Foto: Marija MatoDnevnik/IMS/HRT
Šampion proizvodnje suhomesnatih proizvoda, Foto: Marija Matoš/ Dnevnik/IMS/HRTIlustracija, Foto: Marija Matoš/Dnevnik/IMS/HRT

- Imam desetke kupaca, recimo koje baš ima svoje ime šunka za koga je namijenjena, one budu 8 do 9 kg kad su tako gotove za kuhanje, govori Zvonko Barić, Nard.

Tradicionalno, kuha se na Veliku subotu. Taj običaj njeguje i obitelj Turalija iz Veliškovaca.    

- Otprilike koliko je kila toliko sati se kuha i obavezno u toj juhi se hladi, naglašava Željko Turalija iz Veliškovaca.

Uz domaći kruh, kobasicu, jaja, mladi luk i sir nosila bi se na posvetu u crkvu i blagovala na Uskrs. 

- Ne postoji taj doručak kao uskršnji doručak i šunka, ima samo taj specifični doručak na uskrsno jutro, govori Turalija.

 Koliko je volimo jesti pokazuju podaci Hrvatske gospodarske komore. Godišnje se u nas proizvede 3800 tona šunke, a gotovo polovina pojede za Uskrs.  

- Građani Hrvatske pojedu oko 1500 do 1700 tona šunke, dobra je stvar što je većina te šunke, odnosno plećke domaće proizvodnje, rekao je Igor Mikulić, HGK Županijska komora Osijek.

Nema do domaće šunke i starih uskrsnih običaja.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!