Sandra Švaljek u Dnevniku HTV-a: Sve pripreme teku u skladu s planom

05.09.2022.

19:21

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Sandra Švaljek

Sandra Švaljek

Foto: Dnevnik / HRT

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek gostovala je u Dnevniku HTV-a i govorila o tijeku priprema za uvođenje eura te je rekla kako banke trenutno testiraju svoje sustave i testovi pokazuju da su one spremne, a komentirale je i rast kamatnih stopa za koje je rekla kako će kamatne stope sigurno u eurozoni rasti pod utjecajem monetarne politike.

Još je manje od četiri mjeseca do uvođenja eura. Prve pošiljke novčanica eura počele su stizati u Hrvatsku, do kraja godine ukupno će ih doći 350 tona. 

- U razdoblju smo krize, koje smo svjesni. Vidimo stopu inflacije i rast cijena. Odnos između valuta posljedica je toga što je FED ranije krenuo s zaoštravanjem monetarne politike, što je dovelo do porasta kamatnih stopa u Americi, veće su nego na razini eurozone i to je utjecalo na kretanje tečaja. Nadamo se da će se s postupnim zaoštravanjem monetarne politike i u eurozoni ta situacija promijeniti i da će se euro vratiti gdje je i bio, rekla je Sandra Švaljek u uvodu gostovanja u Dnevniku.

Pripreme za zamjenu

Na pitanje jesu li banke i poslovni subjekti spremni za preuzimanje novca, Švaljek je rekla kako sukladno zakonu o uvođenju eura prate iz mjeseca u mjesec stanje u bankama, Pošti i Fini.

- Svaki mjesec radimo anketu s bankama i redovno razgovaramo, sve pripreme teku u skladu s planom. Imali smo razdoblje za dvojno iskazivanje cijena, sad imamo pripreme za zamjenu, a puno toga se treba u bankama promijeniti, kao i informatički sustavi, rekla je. 

"Trenutno banke testiraju svoje sustave i testovi pokazuju da su one spremne"

Naglasila je kako prvo treba osigurati automatsku zamjenu svih onih kuna na našim računima u eure.

- Trenutno banke testiraju svoje sustave i testovi pokazuju da su one spremne, da se one pripremaju. Pravi test će biti 1. siječnja. Novca će biti dovoljno. Trenutno je 36 milijardi kuna gotovine u opticaju, sve te kune treba istovremeno zamjenjivati odgovarajućom količinom euro novčanica i kovanica. Sve pripreme teku u skladu s planom. Već s bankama pripremamo ugovore o predopskrbi novčanicama pa onda kovanicama. Za građane se pripremaju početni paketi od 100 kuna ili 13,27 eura. Sustav je spreman i imamo još četiri mjeseca za potpunu pripremu i tu ne vidimo nikakvih poteškoća, rekla je.

O rastu kamatnih stopa

Kamatne stope će sigurno u eurozoni rasti pod utjecajem monetarne politike. Očekuje se da će doći do daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, da će se ključne kamatne stope povećavati. To nužno ne znači da će se povećavati kamatne stope koje mi plaćamo na kredite. Očekujem da će te kamatne stope reagirati s odgodom i da neće rasti u istoj mjeri kao što rastu ključne kamatne stope, zaključila je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!