16:11 / 03.04.2019.

Autor: V.K./HRT

"Šanse da dobijete spor oko kamata konvertiranih kredita su 100%"

-

-

Foto: - / -

Presudom Vrhovnog suda utvrđeno je kako korisnici kredita u švicarskim francima koji su kredite konvertirali u euro imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca.
Udruga Franak slavi jednu pravnu bitku nakon što je donesena presuda Vrhovnog suda kojom je utvrđeno kako korisnici kredita u švicarskim francima, koji su kredite prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015. konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele. Sve dužnike s konvertiranim kreditima pozvali su da hitno potraže odvjetnike.

U emisiji "Studio 4" tu je situaciju objasnio Božo Ivošević iz Građanske inicijative "Lex Franak".

Ivošević je rekao kako je ova presuda Vrhovnog suda ogledna presuda koja je uputa nižim sudovima kako treba u predmetima koji imaju isti meritum suditi, kako se ne bi dogodili da sudovi različito gledaju na predmet.
Aleksić bankare nazvao lažljivom gomilom - odgovorili su mu
- Radi se o privatnom predmetu koji je došao na reviziju Vrhovnom sudu. On je stao na stranu građana, gdje je poštovao odluku Visokog trgovačkog suda da su kamate ništetne. Bio je problem odnosi li se to i na ljude koji su kredite konvertirali. Imaju li oni pravo potraživati preplaćene kamate i tečaj, zato što su neki sudovi i banke smatrali da su građani obeštećeni konverzijom, no ispalo je da nisu, rekao je.

- Banke su se žalile na odluku Visokog trgovačkog suda zato što smatraju da nigdje nisu pogriješile, no mi smatramo da smo oštećeni, rekao je i dodao kako sve to mora razriješiti Vrhovni sud koji će, nada se, stati opet na stranu potrošača.

Smatraju da imaju uporište u jednoj presudi Europskog suda koja je donesena polovinom trećeg mjeseca.

Presuda kaže da ako su krediti indeksirani u švicarskim francima, bez obzira na to što se s kreditima događalo, ti se ugovori proglašavaju ništetnima, odnosno nevaljanima.

- Imamo dvije grupe ljudi. Njih 70 tisuća otplatilo je svoje kredite, a to su uglavnom autokrediti koji su imali rok do sedam godina. Ti su ljudi u najboljoj poziciji. Na njih se odnosi presuda Visokog trgovačkog suda i oni mogu tražiti preplatu i kamate. Druga grupa ljudi, a njih je 55 tisuća, su oni koji su dignuli stambene kredite na dulje razdoblje, koji su čekali ovu odluku Vrhovnog suda o konverziji, rekao je Ivošević.

Za povrat novca mora se ići sudskim putem te se treba potražiti odvjetnik. On ima svoje sudske vještake koji određuje vrijednost predmeta te se po toj vrijednosti plaća sudska pristojba. Kada predmet dođe na Općinski sud, on može vjerovati tom vještaku, ali može tražiti i svog sudskog vještaka.

- Kada bi svi oštećenici tužili banke, iznos potraživanja bi bio 10 do 15 milijardi kuna, istaknuo je.

- Treba naglasiti da ovaj postupak neće trajati dugo. Prvo odvjetnik nosi vašu tužbu u Općinski sud, on donese presudu na koju se uvijek netko žali i predmet završava na Županijskom sudu čija je presuda pravomoćna i prema njoj se postupa. Događa se da, recimo banke, ni po toj presudi ne žele isplatiti dug. Tada odvjetnik presudu nosi u Finu i ona ovršuje banke i isplaćuje vam vaša sredstva, objasnio je Ivošević.

- Ako tužite za kamate u konvertiranim kreditima, šanse su vam 100 posto da ćete dobiiti, to je rečeno presudom Vrhovnog suda - istaknuo je.

Ivošević naglašava kako se događalo da građani izgube sudski spor s bankama i moraju platiti sve sudske troškove, zato što je sudska praksa u Hrvatskoj bila neujednačena, no sada se to više neće moći dogoditi.

Građanska inicijativa Lex Franak zatražila je sastanak s premijerom zato što žele da se ovo pitanje riješi zakonom kako građani ne bi morali ulaziti u skupe sudske sporove s bankama.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!